twierdzenie o 3 ciągach
Kamil: Witam, mam obliczyć limes tego ciągu
| | n | |
lim n→∞=12+23+...+ |
| (ten ciąg jest pod pierwiastkiem stopnia n−tego, ale w |
| | n+1 | |
texie to
słabo wygląda więc dam bez tego)
znalazłem taki ciąg mniejszy od podanego
| | 1 | | 2 | | n | |
bn= |
| + |
| +...+ |
| (pod pierwiastkiem stopnia n−tego) |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
a taki ciąg większy od podanego:
| | n | | n | |
cn= |
| +...+ |
| (pod pierwiastekiem stopnia n−tego) |
| | n+1 | | n+1 | |
czy dobrze oszacowałem ciąg mniejszy oraz ciąg większy?
19 paź 20:09
Kamil: ktoś sprawdzi?
19 paź 20:38
jc: o.k.
19 paź 20:59
Kamil: granicę oblcza się z pomocą sumy ciągu arytmetycznego?
19 paź 21:01
iteRacja:
| 1 | | 2 | | 3 | |
| + |
| + |
| + ... nie ma stałego ilorazu, nie jest ciągiem arytmetycznym |
| 2 | | 3 | | 4 | |
19 paź 21:51
19 paź 21:55
Kamil: no dobrze, ale czy zawszę muszę tak samo wyznaczyć ciąg mniejszy?
| | 1 | |
np gdyby mój ciąg mniejszy od podanego to by było |
| . nie ma wątpliwości że jest |
| | n+1 | |
mniejszy, to jak
z takiego wyrażenia obliczyć lim?
20 paź 00:12
iteRacj@: możesz zawsze wybrać ciąg mniejszy od tego mniejszego i inny ciąg większy od większego
kluczem jest to, żeby były to ciągi dla których łatwo policzyć granice
trzeba tak wybierać ciągi żeby liczenie było proste
20 paź 07:17
Kamil: no dobrze, a w tym ciągu dobrze granicę obliczyłem?
| | 1 | | n√1 | | 1 | | 1 | |
lim n√ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n√n+n√1 | | 1+1 | | 2 | |
20 paź 08:03
jc: Co to za bzdury?
20 paź 09:10
Jerzy:
√a + b = √a + √b ? Kto cię tgo uczył ?
20 paź 09:13
Jerzy:
| | 1 | |
= lim ( |
| )1/n = lime1/n*ln(1/n+1) |
| | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
wykładnik: lim |
| *ln( |
| ) = 0 |
| | n | | n+1 | |
czyli ostatecznie ... lim = e
0 = 1
20 paź 09:22
qwerty: A nie da się tej granicy prosciej obliczyc?
20 paź 09:49
jc: sn =1/2 + 2/3 + ... +n/(n+1)
1 ≤ sn, n≥2
sn ≤ n
1 ≤ (sn)1/n ≤ n1/n
n1/n →1
Dlatego (sn)1/n →1
20 paź 10:24
Kamil: wróćmy do mojego postu (19 paź 2017 20:09).
i tego ciągu
czy mogę tę granicę obliczyć też po prostu z twierdzenia o 3 ciągach?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli n√ |
| ≤n√ |
| ≤n√ |
| |
| | n+n | | n+1 | | n | |
| | 1 | | n√1 | |
lim n√ |
| = |
| =1 |
| | n+n | | n√n*n√2 | |
| | 1 | |
na mocy twierdzenia o 3 ciągach granica n√ |
| wynosi 1 |
| | n+1 | |
może być tak?
20 paź 14:47
Jerzy:
A na jakiej podstawie przeprowadziłeś wyjściowe oszacowanie ?
20 paź 14:57
Kamil: bo ciąg mniejszy oraz większy zbiega do tej samej granicy
20 paź 17:06