Nierówność geo
Krzysztof99: Wykaż że jeśli a,b,c,d to długości kolejnych boków czworokąta wypukłego, a S to jego pole, to
ab+bc+cd+da≥4S.
19 paź 19:41
Krzysztof99: Inaczej (tak było w treści): wykaż, że ((a+c)/2)*((b+d)/2)≥S . Jestem na telefonie, to mnożenie
ułamków o mianownikach 2, a liczniki to a+c i b+d, a zależy mi na szybkim rozwiązaniu albo
wskazówce, bo nic nie mogę wymyślić.
19 paź 20:03
PW: Czy to prawda, że pole trójkąta jest mniejsze niż połowa iloczynu długości dwóch jego boków (w
szczególnym przypadku równe)?
19 paź 20:12
Eta:
Nie napiszę rozwiązania..... bo
PW znowu będzie na mnie krzyczał : "zepsuła, zepsuła"
19 paź 20:22
PW: 
Słusznie, niech adept najpierw sam pomyśli,
19 paź 20:24
Eta:
19 paź 20:25
Krzysztof99: Tak no to z sinusów wychodzi, ale rozważałem to i to nic mi nie daje, bo to nie wyjdzie pole
czworokąta według mnie, ale trójkąt ucięcty przez przekątną i to mi nie da pola czworokąta,
chyba że gdzieś tu mam błąd, to proszę pomóc
19 paź 21:32
PW: Eta ma rozwiązanie

.
19 paź 22:07
Krzysztof99: To prosiłbym jak najszybciej albo jakąś dużą wskazówkę, bo to pilne, tj. na jutro.
19 paź 22:35
Mila:

s
1+s
2=S
u
1+u
2=S
a*b+c*d≥2S
Dalej sam z drugim trójkątem
19 paź 23:08
Mila:
Z drugim podziałem czworokąta.
19 paź 23:35
Eta:
2 sposób
Jeżeli w taki czworokąt o kolejnych bokach a,b,c,d
da się wpisać okrąg i da się na nim opisać okrąg
to pole
S=√abcd [j
2]
Można ten wzór łatwo wyprowadzić
Z nierówności między średnimi arytmetyczną i geometryczną mamy:
mnożąc stronami
19 paź 23:44
Krzysztof99: Dziękuję bardzo wszystkim
20 paź 06:22