Dziedzina i szkicowanie logarytmy
acid: Wyznacz dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres.
f(x)=log
8x
3 − log
√2x
4
Doszedłem do tego że,f(x)=log
23x
3−log
20.5x
4=log
2x−log
2x
16
Odpowiedź to −7log
2x ,pomoże ktoś

?
19 paź 19:14
acid: Wykresu nie musicie rysować,chodzi mi o przekształcenie po prostu
19 paź 19:15
'Leszek: Zamien podstawy logarytmow na ( 2 ) , masz w podreczniku gotowy wzor !
19 paź 19:18
acid: hmm wydaje mi się,że to zrobiłem 8 zamieniłem na 23 a √2 na 20.5
19 paź 19:20
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = log23 x3 − log√2 x4 = |
| *3 log2 x − 2 *4 log2 x = − 7 log2 x |
| | 3 | |
19 paź 19:21
acid: No tak,spotęgowałem zamiast pomnożyć,dzięki
19 paź 19:22
19 paź 19:23
19 paź 19:23
'Leszek: Zrobiles fatane bledy , popatrz do podrecznika jak zamienia sie podstawe logarytmu ! ! !
Nie wytwarzaj dziwolagow ! ! ! opieraj sie na matematyce ! !
19 paź 19:24