Proszę o rozwiązanie na miare liceum
Basia: Czy liczby √3, 2 i √8 mogą być wyrazami ciągu arytmetycznego (nie koniecznie kolejnymi).
19 paź 19:09
PW: Gdyby tak było, to istniałyby liczby naturalne k, m, n, dla których
√3 = a
1 + kr
2 = a
1 + mr
√8 = a
1 + nr
gdzie a
1 jest pierwszym wyrazem ciągu, zaś r − jego różnicą.
Wynikałoby stąd, że
√3−2 = (k−m)r
√8−2 = (n−m)r
i − po podzieleniu stronami −
| | √3−2 | | k−m | |
(1) |
| = |
| , |
| | √8−2 | | n−m | |
czyli ułamek po lewej stronie (1) byłby liczbą wymierną.
Spróbuj pokazać, że tak nie jest.
19 paź 19:26
Janek191:
2 − √3 ≠ 2√2 − 2
Nie
19 paź 19:26
PW: Janku, ale zastrzegli "niekoniecznie kolejnymi".
19 paź 19:29