Całka oznaczona, obliczanie pola.
Nick: Witam. Proszę o pomoc z zadaniem: obliczyc dwoma sposobami pole pomiędzy y=x2 i prosta y=x+6
mam to policzyć rzutowaniem na oś OX i całkowaniem wzg x i analogicznie na os y. Z tym że ani
razu nie udało mi się żeby wyniki się zgodziły...
19 paź 17:30
Jerzy:

P =
−2∫
3(x = 6 − x
2)dx .. i licz.
19 paź 17:35
Jerzy:
Pod całką jest (x + 6 − x2) oczywiście.
19 paź 17:37
Nick: No dobrze. To rozumiem wszystko tutaj mam wynik 125/6. Problem zaczyna się z całką po y. Czy
powinna w ogóle tak wyglądać: 9∫4(−y+6−y1/2)dy. Jeśli tak to wychodzi inny wynik niż z
całki z x...
19 paź 17:58
19 paź 18:32
Nick: Dziękuje bardzo za pomoc

jeszcze jak byś mi powiedział w skrócie skąd wzięła się ta 1 całka
19 paź 20:03
Pytający:
√y
−√y
y−6
Wyżej masz ten sam obszar inaczej narysowany, acz to samo widać i na pierwotnym wykresie.
Licząc po x (na wykresie f(x), patrz post Jerzego) przedziały dobierasz patrząc na to jak
funkcje ograniczają obszar "z góry" i "z dołu".
Licząc po y (na wykresie f(x), patrz post Jerzego) przedziały dobierasz patrząc na to jak
funkcje ograniczają obszar "z prawej" i "z lewej".
19 paź 22:59
Nick: Dziękuję bardzo za pomoc
20 paź 02:15