matematykaszkolna.pl
Całka oznaczona, obliczanie pola. Nick: Witam. Proszę o pomoc z zadaniem: obliczyc dwoma sposobami pole pomiędzy y=x2 i prosta y=x+6 mam to policzyć rzutowaniem na oś OX i całkowaniem wzg x i analogicznie na os y. Z tym że ani razu nie udało mi się żeby wyniki się zgodziły...
19 paź 17:30
Jerzy: rysunek P = 2∫3(x = 6 − x2)dx .. i licz.
19 paź 17:35
Jerzy: Pod całką jest (x + 6 − x2) oczywiście.
19 paź 17:37
Nick: No dobrze. To rozumiem wszystko tutaj mam wynik 125/6. Problem zaczyna się z całką po y. Czy powinna w ogóle tak wyglądać: 9∫4(−y+6−y1/2)dy. Jeśli tak to wychodzi inny wynik niż z całki z x...
19 paź 17:58
Pytający: y=x2 ⇒ x=−y ∨ x=y y=x+6 ⇒ x=y−6 Licząc po y będziesz miał 2 całki (2 obszary normalne): ∫04(y−(−y))dy + ∫49(y−(y−6))dy https://www.wolframalpha.com/input/?i=(int+0..4+(sqrt(y)-(-sqrt(y)))dy)%2B(int+4..9+(sqrt(y)-(y-6))dy)
19 paź 18:32
Nick: Dziękuje bardzo za pomocemotka jeszcze jak byś mi powiedział w skrócie skąd wzięła się ta 1 całkaemotka
19 paź 20:03
Pytający: rysunek y y y−6 Wyżej masz ten sam obszar inaczej narysowany, acz to samo widać i na pierwotnym wykresie. Licząc po x (na wykresie f(x), patrz post Jerzego) przedziały dobierasz patrząc na to jak funkcje ograniczają obszar "z góry" i "z dołu". Licząc po y (na wykresie f(x), patrz post Jerzego) przedziały dobierasz patrząc na to jak funkcje ograniczają obszar "z prawej" i "z lewej".
19 paź 22:59
Nick: Dziękuję bardzo za pomocemotka
20 paź 02:15