Wykaż..
Matix: Wykaż, że sin2α/1+cos2α * cosα/1+cosα = tg1/2α
Mógłby ktoś pokazać mi jak to zrobić? Nie umiem się za to zabrać
19 paź 17:14
'Leszek: Napisz poprawnie wyrazenie uzywajac nawiasow , bo to co napisals nie ma sensu !
19 paź 18:55
Matix: Fakt, przepraszam, miało być:
sin2α/(1+cos2α) * cosα/(1+cosα)= tg12α
19 paź 19:12
'Leszek: | | sin 2α | | cos α | |
Czyli : |
| * |
| = tg(α/2) ? ? |
| | 1+ cos 2α | | 1+ cos α | |
19 paź 19:15
3Silnia&6: | 2sinxcosx | | cosx | |
| * |
| = |
| (sin2x+cos2x)+(cos2x−sin2x) | | 1+cosx | |
| | 2sinxcosx*cosx | | 2sinx | |
= |
| = |
| = |
| | cos2x*(1+cosx) | | 1+cosx | |
| | | |
= |
| = |
| | | | x | | x | | x | | x | | (sin2 |
| +cos2 |
| )+(cos2 |
| −sin2 |
| ) | | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| |
20 paź 22:35
Eta:
Korzystamy ze wzorów
sin(2a)=2sina*cosa
sina=2sin(a/2)*cos(a/2)
1+cosa=2cos
2(a/2)
1+cos(2a)=2cos
2a
| | 2sinacosa | | cosa | | sina | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| | 2cos2a | | 2cos2(a/2) | | 2cos2(a/2) | |
| | 2sin(a/2)*cos(a/2) | |
= |
| = tg(a/2)=P |
| | 2cos2(a/2) | |
20 paź 22:55