Pole trapezu krzywoliniowego
Simek: Witam

Mam pewien problem ponieważ dostałem na ćwiczeniach z matematyki obliczyć pole trapezu
krzywoliniowego ograniczonego przez proste y=0, x=(−1), x=1 i wykres funkcji f(x)=
√1−x2
Problem w tym, że z tego co wiem wymaga to umiejętności liczenia całek, a nasz kochany
wykładowca w całkach nawet nie wspominał, aktualnie jesteśmy na poziomie powtórzeń materiału z
matematyki rozszerzonej z liceum typu funkcja logartymiczna. O całkach nie wiemy jeszcze
kompletnie nic ponieważ jest to całkiem nowy materiał. Jedyne co wiem to, że całki są
"odwrotnością" pochodnych ale nie wiele mi to daje.
Powie ktoś krok po kroku jak radzić sobie z tego typu zadaniami?
19 paź 16:30
ryzyk_fizyk: w takim razie podziel sobie to pole na (nie−)skończoną ale dosyć dużą ilość słupków, które w
przybliżeniu też będą trapezami albo prostokątami , policz ich pole i dodaj do siebie
powodzenia
19 paź 16:36
Jerzy:
To jest połowa koła o środku S(0,0) i promieniu 1
19 paź 16:40
Simek: Dziękuję

W trapezie ograniczonym x=0 x=2 y=0 i g(x)= dla x należący do<0,1>, 2−x dla x należący do
(1;2>, dla x nie należący do <0;2>}
Też istnieje mozliwość obliczenia tego bez użycia całek?
19 paź 16:57
Mila:

y=
√1−x2
1−x
2≥0
x∊<−1,1>
y
2=1−x
2
x
2+y
2=1
19 paź 16:57
Jerzy:

Tak. Popatrz na rysunek...widzisz ten trójkąt ?
19 paź 16:59
Simek: Dziękuję bardzo

Może jednak mój wykładowca nie jest taki zły
19 paź 17:01