asd
dudek: Do klocka, początkowo spoczywającego na poziomej powierzchni, przyłożono
poziomo skierowaną siłę równą ciężarowi klocka, która działała w ciągu czasu 15 s . Jak
długo będzie trwał ruch klocka po zaprzestaniu działania siły, jeżeli współczynnik tarcia
klocka o podłoże f = 0,2 ?
czy odpowiedź to 60sekund?
19 paź 16:28
ryzyk_fizyk: tak
19 paź 16:34
'Leszek: Przyspieszenie klocka : a = ( mg − mgμ)/m = g(1−μ) = 8 m/s2
Predkosc kloska v = at = 8 m/s2 * 15 s = 120 m/s ( dziwnie duza predkosc , dziwne dane ? ? )
Czas hamowania t = v/a = v/(gμ) = 120 m/s / 2 m/s2 = 60 s
19 paź 19:50
E:
28 sty 22:14