kombinatoryka
Klaudiss: Niech an oznacza liczbę sposobów, na które możemy ułożyć wieżę wysokości n cm z klocków,
jeśli mamy do dyspozycji klocki białe i czarne o wysokości 1 cm oraz klocki czerwone, zielone
i żółte o wysokości 2 cm.
Znajdź zależność rekurencyjną dla an, wylicz trzy pierwsze wyrazy oraz znajdź jawny wzór
na ogólny wyraz tego ciągu.
Coś rzeźbiłam z liczb bella, coś rzeźbiłam na metodę prób i błędów, coś mam, ale nie mogę
dokończyć. Proszę o pomoc
.
19 paź 13:59
.: Jeśli stałaś sie juz rzeżbiarką to masz fach
dla mnie to zwykłe kombinacje z powtóżrzeniami
19 paź 16:29
Pytający:
Ach, artyści.
Zależność rekurencyjna jest prosta:
a
0=1 // brak klocków
a
1=2 // biały/czarny
a
n=2a
n−1+3a
n−2 dla n≥2 // (a
n−1+biały/czarny) lub (a
n−2+czerwony/zielony/żółty)
Wzór jawny można znaleźć z funkcji tworzących:
A(x)=∑
n=0∞(a
nx
n)=a
0x
0+a
1x
1+∑
n=2∞(a
nx
n)=
=1+2x+∑
n=2∞((2a
n−1+3a
n−2)x
n)=
=1+2x+2∑
n=2∞(a
n−1x
n)+3∑
n=2∞(a
n−2x
n)=
=1+2x+2x∑
n=2∞(a
n−1x
n−1)+3x
2∑
n=2∞(a
n−2x
n−2)=
=1+2x+2x∑
n=1∞(a
nx
n)+3x
2∑
n=0∞(a
nx
n)=
=1+2x+2x(∑
n=0∞(a
nx
n)−a
0x
0)+3x
2∑
n=0∞(a
nx
n)=
=1+2x+2x(A(x)−1)+3x
2A(x)=
=1+2xA(x)+3x
2A(x)
A(x)=1+2xA(x)+3x
2A(x)
(1−2x−3x
2)A(x)=1
Po rozkładzie na ułamki proste:
| 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
A(x)= |
| ( |
| + |
| )= // podstawowy wzór: ∑n=0∞((αx)n)= |
| |
| 4 | | 1−(−x) | | 1−3x | | 1−αx | |
| 1 | |
= |
| (∑n=0∞((−x)n)+3∑n=0∞((3x)n))= |
| 4 | |
| 1 | |
= |
| (∑n=0∞((−1)nxn)+3∑n=0∞(3nxn))= |
| 4 | |
| (−1)n+3n+1 | |
=∑n=0∞( |
| xn) ⇒ |
| 4 | |
19 paź 18:13
Mila:
Z równania charakterystycznego krócej.
Pozdrawiam.
19 paź 19:13
Pytający:
Krócej, ale równie dobrze.
Pozdrawiam również!
19 paź 23:04
Mila:
A dlaczego a0=1?
19 paź 23:11
Pytający:
Dlatego, bo jest 1 sposób ułożenia wieży wysokości 0 cm z tych klocków: nie kłaść żadnego
klocka.
19 paź 23:21
Mila:
Jeszcze jutro będę miała pytanie. Dzisiaj Dobranoc
19 paź 23:24
Pytający:
Dobranoc.
19 paź 23:31