Przesuwanie wykresu funkcji
Karo: Mamy daną funkcję f(x)=tg(2x−1).
Czy powstała ona przez przesunięcie tg(2x) o 1 w prawo czy raczej 1/2?
19 paź 13:56
Jerzy:
O 1 w prawo.
19 paź 13:57
Karo: A nie powinno być, że tg(2(x−1/2)), czyli o 1/2?
19 paź 14:01
Jerzy:
Skoro masz juz funkcję f(x) = tg(2x) , to po przesunięciu jej o wektor v = [1;0]
otrzymasz wykres funkcji g(x) = f(2x − 1) + 0
19 paź 14:03
Karo: Jak w takim razie sprawdzić dziedzinę?
| | π | | π | | π | | π | |
Bo jeśli tg(x) ∊(− |
| , |
| ) a funkcja tg(2x) ∊(− |
| , |
| ), to tg(2x−1) należy do |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
19 paź 14:10
Karo: | | π | | π | |
Przepraszam w powinno być (− |
| +1, |
| +1) |
| | 4 | | 4 | |
19 paź 14:11
Jerzy:
Dziedzina:
| | π | | π | | kπ | | 1 | |
2x − 1 ≠ |
| + kπ ⇔ x ≠ |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
19 paź 14:13
Karo: Ale czemu tak, dziedzina też powinna się przeżywać o 1, a nie o 1/2=
19 paź 14:16
Jerzy:
| | π | |
Z dziedziny musimy wykluczyć te wartości argumentów, dla których 2x − 1 = |
| + kπ |
| | 2 | |
i obliczenia masz powyżej.
19 paź 14:33
Jerzy:
| | 1 | |
Dobrze, ja sie pomyliłem. Wykres też przesuwa się o wektor: v = [ |
| ;0]  |
| | 2 | |
19 paź 14:40
'Leszek: @Karo , sprawdz sobie to na prostym przykladzie :
narysuj wykres funkcji y = 2x
nastepnie wykres y = 2x −1
nastepnie wykres y = 2(x−1)
19 paź 15:04