matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Wrtt:
(1+2i)
6
Może ktoś pokazać na tym/prostszym przykładzie jak to się oblicza?
19 paź 13:48
Jerzy:
Możesz tak: = [(1 + 2i)
2
]
3
= (1 + 4i + 4i
2
)
3
= (4i − 3)
3
= ....itd
19 paź 13:54