Oceń wartość logiczną poniższych zdań
ER: Czy dobrze myślę, że wartość logiczna wszystkich poniższych zdań wynosi 1 ?
a) 4 ≠ 5 ⇒ 4 > 5
b) 4 ≠ 5 ∨ 4 > 5
c) (3 < −4) v (3 > 2)
d) 40 = 2 * 20 ⋀ 10 ≥ 5
e) 3 : 2 = 6 ⇔ 4 * 7 = 4
f) (32 = 2) ⇒ (43 = 64)
g) ~(3 > 4) ⋀ (1/4 < 1/3)
h) ( 4 ≥ 2 ) ⋀ ( 7 < 8 )
19 paź 13:37
wy-mierna: a/ prawda ⇒ fałsz czyli wartość logiczna 0
19 paź 13:41
Jerzy:
Tak.
19 paź 13:41
Jerzy:
Racja,źle popatrzyłem na a)
19 paź 13:42
ER: Faktycznie.
Czyli oprócz a wszędzie będzie 1

teraz muszę stworzyć zaprzeczenia do f, g i h
pomożecie ?
19 paź 13:44
Jerzy:
∼(a ⋀ b) ⇔ ∼a ⋁ ∼b
19 paź 13:46
ER: czyli
g)
( 3 > 4 ) ⋁ ~(1/4 < 1/3)
h)
~(4 ≥ 2) ∨ ~ (7 < 8 )
o to chodzi tylko ?
19 paź 14:25
Jerzy:
No i dalej: ∼ (1/4 < 1/3) ⇔ ?
∼ (4 ≥ 2) ⇔ ?
∼ (7 < 8) ⇔ ?
19 paź 14:31
ER: czyli
g)
(3 > 4 ) ∨ ((1/4 > 1/3)
h) (4 < 2) ∨ (7 > 8 )
?
19 paź 21:13
kat: Czy ktoś może sprawdzić?
25 paź 20:44