Rozwiąż równanie :
werderek: log4(log2x)+log2(log4x) = 2
19 paź 13:37
Jerzy:
| | 1 | |
Podstaw: log2x = t i masz: |
| log2t + log2t = 2 ... i działaj. |
| | 2 | |
19 paź 13:39
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... no nie do końca bo masz
log2(t/2)
19 paź 13:41
Jerzy:
A dlaczego log2(t/2) ?
19 paź 13:47
Jerzy:
| | 1 | | 3 | |
log4t + log2t = |
| log2t + log2t = |
| log2t |
| | 2 | | 2 | |
19 paź 13:49
Jerzy:
A , teraz zauważyłem, że druga liczba logarytmowana, to: log
4x
19 paź 13:50
Jerzy:
| | 1 | |
Czyli: |
| log2t + log2t − log22 = 2 |
| | 2 | |
19 paź 13:58
Benny: | 1 | |
| log2(log2x)+log2(log4x)=2 |
| 2 | |
√log2x*log
4x=4
(log
2x)
3/2=8
√log2x=2
log
2x=4
x=16
19 paź 14:17
Jerzy:
To dokończymy moją propozycję:
| 3 | |
| log2t = 3 ⇔ log2t = 2 ⇔ t = 4 ⇔ log2x = 4 ⇔ x = 24 ⇔ x = 16 |
| 2 | |
19 paź 14:47