Nieistniejąca granica
Kraterek: Jak wykazać, że nie istnieje granica:
W odpowiedziach jest, że nie istnieje. Wolframalpha pokazuje, że istnieje w zbiorze liczb
zespolonych.
19 paź 11:07
jc:
− (n−3)/(n+4) = − [1 − 7/(n+4)]
an = (−1)n [1 − 7/(n+4)]n
a2n → e−7
a2n+1 →− e−7
19 paź 11:22
Jerzy:
| | n − 3 | |
= limn→∞(−1)n( |
| )n |
| | n+4 | |
| | n − 3 | | 1 | |
Granica limn→∞( |
| )n = |
| , natomiast limn→∞(−1)n nie istnieje, |
| | n+4 | | e7 | |
zatem cała granica nie istnieje.
19 paź 11:23
piotr: sprawdź granice dla dwóch podciągów postaci:
| | 3−(2k+1) | |
[ |
| ](2k+1) |
| | 4+(2k+1) | |
oraz:
19 paź 11:25