równania
Paweł666: Cześć.Mam takie oto zadanie.
ax2 + bx + c = 0
Podstawiamy x = y + p i otrzymane wyrażenie zapisujemy jako trójmian od zmiennej y. Dobieramy p
tak, aby
współczynnik przy y był równy zero. Otrzymujemy równanie postaci ay2 = d. Można łatwo wyznaczyć
rozwiązanie
za pomocą pierwiastkowania. Następnie korzystamy z tego, że x = p + y
Za x podstawiam to x=y+p więc otrzymuje coś takiego:
a(y+p)2+b(y+p)+c=0
ay2+2apy+p2+by+bp+c=0
teraz za ay podstawiam sobie to:
ay2=d
d+2apy+p2+by+bp+c=0.
I co dalej teraz z tym zrobić? Dzięki za pomoc i proszę o wyjaśnienia.
19 paź 10:27
Jerzy:
A może byś podał treść zadania.
19 paź 10:30
Paweł666: Przepraszam. Chodzi o rozwiązanie tego równania.
19 paź 10:32
Jerzy:
Czegoś nie rozumiem.
Masz w poleceniu: Rozwiąż równanie: ax2 + bx + c = 0 ?
19 paź 10:34
jc:
x=y+p,
a(y+p)2+b(y+p)+c=0,
ay2+2apy+p2+by+bp+c=0
ay2 + (2ap + b) y + (ap2+ bp + c) = 0
2ap+b=0, p=−b/(2a)
ay2 = − b2/(4a) + b2/(2a) − c = [b2−4ac]/(4a)
y2 = [b2−4ac]/(4a2)
y = ± √b2−4ac /(2a)
x = ...
19 paź 10:37
Paweł666: Dokładnie tak.
19 paź 10:38
Paweł666: Dzięki wielkie
19 paź 10:40
Paweł666: Czemu ay2 = − b2/(4a) + b2/(2a) − c. Czy tutaj nie powinien być plus przy c?
czyli ay2 = − b2/(4a) + b2/(2a) + c
19 paź 11:00
jc: Przenosisz c z lewej strony na prawą. Po lewej jest z plusem.
19 paź 11:17