Symbol sumowania
Ariel: Symbol ∑
Symbol sumowania ∑(k=1 nad n) ak= a1+a2+... +an
Niekore proste sumy idzie zapisac bezproblemowo
natomiast jak rozpisac podwojna sume
∑i=1 nad k ∑j=1 nad m
Bedzie duzo przykladow do wyjasnienia takze prosze o ciepliwosc pomagajacych
19 paź 09:46
jc: Przykład
∑i=13 ∑j=14 ai j
= ∑i=13 (ai1 + ai2 + ai3 + ai4)
= (a11 + a12 + a13 + a14)
+ (a21 + a22 + a23 + a24)
+ (a31 + a32 + a33 + a34)
19 paź 09:54
Ariel: dzieki jc
19 paź 10:06
Ariel: Przepraszam ze tak pozno pytam
A jesli bedzie tak
∑i=14∑j=16 xij
∑i=1 4= (xi1+xi2+xi3+xi4+xi5+xi6
Nie bardzo rozumiem gdyz mam i=3
Wiec bedzie
= (a11|+a12+a13+a14)+(a21+{a22}+a23+a24)+(a31+a32+a33+a34
A mam j=6
19 paź 13:01
Jerzy:
x11,x12,x13 ...x16
x21,x22<.............x26
...............................................
x41, .........................x46
19 paź 13:04
Jerzy:
Dostaniesz macierz 4 wiersze i 6 kolumn.
19 paź 13:06
Ariel: Rozumiem . dzieki
Trudno tutaj to pisac ale w zeszycie bedzie dobrze
19 paź 13:08
Ariel: mam teraz wypisanych 9 wlasnosci ∑
Autor podrecznika chyba sobie stroi zarty piszac
Nietrudno pokaze ze
1)∑i=1k ∑j=1m xij= ∑ j=1m ∑ i=1k xij
2) ∑i=1k αmi= α∑i=1k mi
3) ∑i=1k∑ j=1m α xij= α ∑i=1k∑j=1m xij
4) ∑i=1k∑j=1m aibj= ∑i=1kai ∑j=1m bj
Prosze o rozpisanie i podanie przykladu
19 paź 23:36
Ariel: Dokanczam moze tez ktos skorzysta
5) ∑k=1 m c= m*c c stala
6) ∑ i=1 k ∑j=1m= k*m*c
7) ∑ i=km c= c(m−k+1) tego w ogole nie rozumiem
8) ∑i=1 k (ai±bi)= ∑i=1 k bi±∑i=1kbi (czemu dwa razy bi ?
9) ∑i=1 k∑j=1 m( xij+yij)= ∑i=1k∑j=1mxij± ∑i=1 k∑j=1 m yij
20 paź 10:11
mat: co do 7)
∑km c = c+c+....+c = c*(m−k+1) //tych składnikow tam bylo m−k+1
zobacz na przykladzie
∑25 c = c (drugi wyraz)+c(trzeci wyraz)+c(czwarty wyraz)+c(piąty wyraz)=4c=(5−2+1)c
20 paź 10:21
Ariel: Dzieki .
W ksiazce do matematyki mam bardzo proste przyklady do zrobienia ale juz w repetytorium z
matematyki
takie cudenka .
20 paź 10:25
Ariel: Zapisac przy pomocy znaku ∑ nastepujace sumy
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) 1+ |
| + |
| + |
| +....+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 6561 | |
b) sinx+sin
2 2x+sin
3 3x+....+ sin
n nx
n∑i=1 sin
i ix
c) 3
x−1+3
x−2+..... + 3
x−20
20∑i=13
x−i
d) 18+21+24+...+ 45
ciag arytmetyczny 10 wyrazowy
10∑i=1 18+3(n−1)
Z tymi mam problem
1−2+3−4+5−6+.....±n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a takze 1− |
| + |
| − |
| + |
| +....± |
| |
| | 3 | | 4 | | 5 | | 6 | | n | |
20 paź 10:42
mat: 1−2+3−4...... =∑0 (−1)i i
20 paź 10:49
Ariel: OK .
20 paź 10:54
mat: spOK.
20 paź 10:55
Jerzy:
1 − 2 + 3 − 4 + 5 możemy zapisać jako: (−1)1+1*1 + (−1)2 + 1*2 + (−1)3+1*3
i spróbuj teraz .
20 paź 10:55
Jerzy:
@mat ... Twoja suma to: −1 + 2 − 3 .....
20 paź 10:58
Ariel: Tak
n∑ i=1 (−1)i+1*i
20 paź 10:58
mat: tak
20 paź 10:59
Jerzy:
Dokładnie .
20 paź 10:59
mat: ewntualnie (−1)i(i+1) od zera
20 paź 11:00
Ariel: dzieki
Jeszcze ten drugi jesli mozna poprosic
20 paź 11:00
Jerzy:
| | 1 | |
Nie pojawia się tam wyraz: |
| ? |
| | 2 | |
20 paź 11:09
Ariel: Nie. Nie pojawia sie .
20 paź 11:09
Ariel: | | 1 | | 1 | |
A moze tak 1= |
| + |
| zgodnie z Twoim pomyslem |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
wtedy |
| + |
| − |
| + |
| − ....... ± |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 4 | | n | |
Tak by moglo byc?
20 paź 11:27
Ariel:
20 paź 22:54
Ariel: trzy sumy podwojne ktore nie potrafie napisac w postaci rozwinietej
a) 3∑i=1 3∑j=1 2{i+j)2
b) 2∑i=1 3∑j=1 (ij−i2)
c) 3∑i=1 4∑j=1 i(i) j
20 paź 23:17
Ariel: te potrafie
3∑i=1 2∑j=1 eij= 3∑i=1 (ei(1) +ei(2)= e1(1)+e1(2)+e2(1)+e2(2)+e3(1)+e3(2)
20 paź 23:23
Ariel: Potrafi ktos pomoc ?
Wiem ze wpisywanie tutaj tych indeksow to mordega wiec moze jakas wrzutka .
20 paź 23:44
Mila:
∑ i=13(∑ j=13(i+j)2)=
=∑ i=13[(i+1)2+(i+2)2+(i+3)2]=
=(1+1)2+(1+2)2+(1+3)2+
+(2+1)2+(2+2)2+(2+3)2+
(3+1)2+(3+2)2+(3+3)2=156
Albo tak:
∑ i=13(∑ j=13(i+j)2)=∑ i=13(∑ j=13i2+2*∑ i=13(∑ j=13i*j+
+∑ i=13(∑ j=13j2=
21 paź 00:06
Mila:
Liczysz od środka.
Jutro więcej napiszę.
Dobranoc
21 paź 00:07
Ariel: Poczekam dzieki i dobranoc
21 paź 00:19
Mila:
Dokończyłeś z 00:06?
21 paź 15:42
Ariel: dzien dobry

Nietety nie .
Mialem duzo zajec i nie zdazylem . Zaraz sie za to biore .
21 paź 15:48
Mila:
b)
∑(i=1 do2)∑(j=1 do 3)(ij−i2) =∑(j=1 do 3)[)∑(i=1 do2)(ij−i2)]=
=∑(j=1 do 3)[1j−11+2j−22]=
=∑(j=1 do 3)(3j−5)=3−5+6−5+9−5=18−15=3
II sposób
∑(i=1 do2)∑(j=1 do 3)(i*j)−∑(j=1 do3)∑(i=1 do 2)i2)=
=∑(i=1 do2)(1i+2i+3i)−∑(j=1 do3)(1+4)=∑(i=1 do2)(6i)−∑(j=1 do3)(5)=
=6*1+6*2−(5+5+5)=3
21 paź 15:51
Mila:
Dzień dobry.

Jeśli nie wyjdzie wynik , to pisz.
21 paź 15:52
Mila:
w (c) nie mogę się doczytać jakie masz wyrażenie do sumowania.
21 paź 16:00
5-latek: = i przy podstawie (i) do potegi j tak mam zapisane w ksiazce w zadaniu
Milu jeszcze musze za chwile napalic w domu bo to sobota
21 paź 16:10
5-latek: Przepraszam ale napisalem przyklad a niedokladnie
Moze tak ∑i=1 do 3 ∑j=1 do 3 2(i+j)2 ( to i+j jest w potedze i jeszsze do potegi
drugiej
wiec to bedzie tak
∑i=1 do 3 2({i+1})2+2(i+2)2+2(i+3)2=
2(1+1)2+2(1+2)2
+2(1+3)2+2(2+1)2+2(2+2)2+22+3)2+2(3+1)2+2(3+2)2+2(3+3)2
Zaraz wezme sie za b )
21 paź 16:42
Mila:
=24+210+3*216+226+236 ale tego chyba nie było w poleceniu.
21 paź 17:10
5-latek: Zrobmy Milu tak.
Jutro moze bedzie u mnie chrzesniak to wstawie skan zadania .
21 paź 17:17
Mila:
21 paź 18:03
5-latek: Milu
Niestety nie bylo go . pewnie jest na szkolce
prosilem tez Metisa zeby wstawil ale nie odpisuje (nie wiem co sie z nim dzieje .
22 paź 18:46
Mila:
Nie przejmuj się, pisz następne zadania.
22 paź 19:15