Stereometria
abcd: w graniastosłup prosty którego podstawą jest trapez równoramienny o kącie ostrym α wpisano kulę
o promieniu r. Wyznacz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
19 paź 01:12
Jerzy:
Zadanie sprowadza się do obliczenia boków trapezu.
Wskazówki:
1) wysokość trapezu h = 2r
2) suma podstaw jest równa sumie ramion
19 paź 06:32
abcd: a czy mogę skorzystać z tego, że odcinek łączący środki ramion trapezu jest połową sumy
długości podstaw ?
wychodzi wtedy, że (a+b)/2=2r.
wykorzystałem to, że patrząc na rzut kuli na dolną podstawę otrzymamy okrąg wpisany w trapez, w
którym odcinek łączący środki ramion będzie średnicą tego okręgu.
jednak jeżeli z drugiej strony skorzystałbym z własności 2) podanej przez Jerzego, wyszłoby, że
długość ramienia trapezu musi być równa r, kąt α=90 stopni. czyli de facto ten trapez okazałby
się kwadratem.
zgadza się ?
19 paź 13:29
Jerzy:
| | a+b | |
To co napisałeś,że |
| = 2r jest nieprawdą |
| | 2 | |
19 paź 13:32
abcd: faktycznie. ok, teraz już jest jasne. dzięki za pomoc
19 paź 13:38