równanie
Maja: sin2x−2sinx=0
Rozwiązałam praktycznie do końca: 2sinxcosx−2sinx=0
2sinx(cosx−1)=0 ⇒2sinx=0, cosx=1
Teraz mam pytanie, czemu odpowiedzią nie może być x=2kπ (dla cosx) i x=kπ(dla sinx)? W
odpowiedziach jest tylko kπ i nie bardzo to rozumiem
18 paź 23:15
Blee:
Bo 2kπ zawiera sie w kπ
18 paź 23:18
Maja: Rozumiem, dziękuję

To od razu zadam jeszcze jedno pytanie, mam równanie 2cosx(cosx+1)=0
Gdy obliczam x dla cosx+1 to obojętne jest czy zapiszę x=π+2kπ czy x=−π+2kπ?
18 paź 23:21
Ariel: Dla rownan lepiej podawac rozwiazania z przedzialu <0,2π>
18 paź 23:30
Maja: Dobrze, zapamiętam, dzięki

Żeby nie zaśmiecać forum zadaniami prosiłabym jeszcze o pomoc
przy tym:
sinx−cosx=0
za sinx podstawiam 1−cosx (można tak?) ⇒ 2cosx=1⇒ cosx=1/2
Wychodzi mi x=π/3+2kπ, powinno wyjść π/4+kπ, co robię źle? To podstawienie za sinx?
Wzięłam to ze wzoru sin
2x+cos
2x=1, czyli sinx= pierwiastek z 1−cos
2x, czyli 1−cosx ⇔czyżbym
to źle interpretowała? :c
18 paź 23:37
PW: Zauważyć, że liczby x, dla których cosx=0 nie są rozwiązaniami, można więc obie strony
podzielić przez cosx i rozwiazać równanie
tgx = 1.
A podstawienie sinx=1−cosx nie jest poprawne (nie ma takiego wzoru, √1−cos2x≠1−cosx).
18 paź 23:43
Maja: + na jednym z wątków znalazłam zależność sinx+cosx=pierwiastek2(sinx+π/4) − mógłby ktoś
powiedzieć mi skąd się to bierze?
18 paź 23:43
Ariel: Jesli juz to sinx=
√1−cos2x
To rownanie mozna rozwiazac tak
sinx= cosx
sinx= sin(90
o−x)
| | π | |
x= |
| −x+2kπ lub x= [π−(π/2−x]+2kπ to dokonczyc proszse |
| | 2 | |
lub tak
dzielisz obie strony przez cosx≠0
tgx−1=0
tgx=1 to tgx= dokonczysz ?
18 paź 23:43
Maja: Aaa, teraz rozumiem, ma wyjść π/4+kπ, dziękuję pięknie
18 paź 23:46
Ariel: Moze sprobuj tak
sinx+sin(π/2−x) i wzor na sinx+siny
18 paź 23:46
Maja: Wielkie dzięki, jak zawsze jesteście niezawodni!
18 paź 23:50
Ariel: Wiele bym teraz Maju dal zeby tak bylo .
18 paź 23:52