Porównanie różnicy pierwiastków
10latek: Dzień dobry
Mam zadanie: sprawdź która z liczb jest większa:
A = √11 − √10 czy B = √6 − √5
Nie bardzo wiem o co chodzi, mam to obliczyć (z użyciem kalkulatora lub "na oko") czy trzeba
zastosować jakieś przekształcenia
18 paź 22:25
PW: Nie wolno kalkulatorem. Powiem więcej − można podać takie przykłady, dla których kalkulator nie
rozstrzygnie wątpliwości
Obie podane liczby są dodatnie, Porównanie liczb dodatnich można przeprowadzić badając, czy ich
iloraz jest większy od 1, czy niewiększy. Spróbuj.
18 paź 22:42
Eta:
Jeżeli B>A to B−A>0
zatem
√6−√5−√11+√10>0
√6+√10>√5+√11 /2 ( bo obydwie strony dodatnie
16+2√60>16+2√55
√60>√55
√60−√55>0
zatem B>A
18 paź 22:53
PW: Zepsuła, zepsuła.

W dodatku postawiła tezę "z powietrza".
18 paź 22:59
jc: Tradycyjnie:
i wszystko jasne, choć właściwie wystarczyło spojrzeć na wykres funkcji y=
√x.
18 paź 23:15
Eta:
@PW .... z jakiego "powietrza"?
Jeżeli A>B to A−B>0
√11−√10−√6+√5>0
√11+√5>√6+√10 |2
16+2√55>16+2√60
√55>√60 sprzeczność
zatem B>A
18 paź 23:41
PW: A teraz już inaczej zeznajesz, bo jest to dowód metodą "nie wprost". Ale nie denerwuj się.
Wiesz przecież, że droczę się.
18 paź 23:51
Eta:
W tak "młodym wieku"

nie należy się denerwować ( szkodzi urodzie)

Łap ...

.... przemiły Kolego
18 paź 23:54
Mila:
Wy się droczycie, a
10latek już śpi.
Dobranoc

Sposób
JC ładny
18 paź 23:55
PW:
18 paź 23:56
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
To nie ja naprawde . Dobranoc
18 paź 23:58
5-latek: Dobry wieczor
PW 
Widze ze zaczynasz powoli odzyskiwac forme . To dobrze .
19 paź 00:02