zespolone
ray: jak rozwiązać taki przykład:
sin(π|z+2i|)>0?
nic mi do głowy nie przychodzi
18 paź 22:12
Jerzy:
⇔ 0 + 2kπ < π |z + 2i| < π + 2kπ ⇔ 2k < |z − (−2i)| < 2k + 1
a teraz już widzisz ?
19 paź 06:17
ray: Podobnie próbowałem. Ale jak zinterpratować na plaszczyznie zespolonej (2k i 2k+1)?
20 paź 08:03
Jerzy:
Dla k = 0 , mamy: 0 < |z − (−2i)| < 1 ( wnętrze koła: S(0;−2i) , r = 1 , bez środka)
Dla k = 1, mamy 2 < |z − (−2i)| < 3 ( wnętrze pierścienia : r1 = 2 , r2 = 3)
Dla k = 3, ... itd.
20 paź 08:10
ray: aaa, rozumiem! dzięki wielkie
20 paź 13:23