Permutacja 5 książek
loker: Mamy 5 książek, w tym książki A i B. Ustawiamy je losowo na pustej półce. Na ile sposobów można
je ustawić tak, aby książki A i B nie stały obok siebie.
Obliczyłem ilość wszystkich ustawień (5!), a następnie obliczyłem ilość ustawień, gdzie A i B
są obok siebie (2 * 3!) i odjąłem, ale nie wychodzi mi poprawny wynik. Czy ktoś widzi, gdzie
się pomyliłem?
18 paź 22:10
Mila:
A i B stoją obok siebie
(AB),K1,K2,K3 masz 4 elementy do ustawienia
4!*2! − liczba ustawień, gdy A i B stoją obok siebie
5!−2*4!=4!*5−2*4!=4!*(5−2)=3*4!
Teraz zgadza się?
18 paź 22:21
Eta:
Książki AB stoją obok siebie
2!*4*3!=48 sposobów
Książki AB nie stoją obok siebie
5!−48= 120−48= 72 sposobów
=============
18 paź 22:24
loker: A faktycznie, mój błąd − ilość ustawień, w których A i B są obok siebie jest równa 8 * 3!
(2*4!), bo A i B mogą się też zamienić miejscami. Dziękuję za pomoc.
18 paź 22:26
Eta:
Obydwa dobre
18 paź 22:27