Def granicy ciągu
Mariusz: Bezpośrednio z definicji wykazać, że lim n→∞((2−n) + (n/n+1)) =1
oraz lim n→∞2n=∞
Znam definicje na granice ciągu i myślę że w miarę ją rozumiem jednak nie potrafię wykonać tych
przykładów
np w przykładzie pierwszym wybieram dowolny ε np = 1/10 i liczne dla tego nierówność
|(2−n) + (n/(n+1)))−1|<ε
tak czy jakoś inaczej ?
18 paź 21:27
jc:
2n ≥ 1+n
| 1/2n+n/(n+1)−1 | ≤ | 1/2n | + |n/(n+1) − 1| = 1/2n + 1/(n+1) < 2/(n+1)<2/n.
Należy pokazać, że dla dowolnego ε>0, znajdziemy N takie, że dla n>N
będzie zachodziła nierówność | 1/2n+n/(n+1)−1 | < ε.
Pierwsza nierówność podpowiada, że wystarczy brać n > 2/ε.
18 paź 22:25