Zbiór wartości, suriektywność
Fanabela: Witam,
mam problem z takim zadaniem:
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
| | π | |
Czyli dziedzina to x≠ |
| +kπ, gdzie k należy do całkowitych |
| | 2 | |
i tu zaczynają się schody próbowałam podstawiania t za sinx, gdzie t należy do [−1,1],
rozbijania na przypadki, a także obu metod włącznie i nie wychodzi mi nic sensownego.
Teoretycznie mogłabym spróbować podstawić t, spróbować narysować wykres z przebiegu
zmienności funkcji i potem podstawić za t sinusa, ale nie wiem czy ta droga jest dobra, a na
ćwiczeniach nie przerabialiśmy jeszcze pochodnej, więc musi istnieć prostszy sposób.
I drugie zadanie:
Sprawdzić czy funkcja odwzorowuje zbiór X w Y oraz czy odwzorowuje zbior X na zbiór Y.
Sprawdzić suriektywność:
1.) f(x)=2
x+1 + sinx, X=R, Y+[−1,
∞)
| | 1 | |
2.) f(x)=xsin( |
| π), X=(0,+∞), Y=R |
| | x | |
Tutaj też mam problem, gdyż wcześniej liczyłam to w ten sposób, że za y podstawiałam jakieś
Z wyliczałam x i sprawdzałam czy zachodzi dla każdego Z w zbiorze Y
albo po prostu rysowałam wykres funkcji, a tutaj szczerze mówiąc nie wiem jak się za to zabrać.
Proszę o jakieś wskazówki i z góry dziękuję
18 paź 21:12
Jerzy:
Zad 1)
Zacznij od poprawnego wyznaczenia dziedziny:
| | 1 | |
Dla sinx > 0 mamy: f(x) = sinx + |
| |
| | sinx | |
Jeśli sinx = 1, to f(x) = 2
Jeśli sinx → 0
+, to f(x) → +
∞
czyli: Z
w = <2;+
∞)
| | 1 | |
Dla sinx < 0 mamy: f(x) = sinx − |
| |
| | sinx | |
Jeśli sinx = −1 , to f(x) = 0
Jeśli sinx → 0
− ,to f(x) → +
∞
Ostatecznie: Z
w = <0;+
∞)
19 paź 08:24
Blee:
W drugim zadaniu (1)
Nalezy zauwazyc, ze funkcja g(x) = 2
x+1 przyjmuje wartosci wieksze od 0 (czyli y>
0)natomiast h(x) = sin x przyjmuje wartosci z przedzialu [−1, 1]
Stad wyciagasz wniosek ze funkcja f(x) = 2
x+1 + sinx NIE MOZE przyjac wartosci rownej −1
19 paź 08:52
Jerzy:
I nie musi przyjmować wartości −1, bo to ma być odwzorowaniw: X
w Y.
19 paź 09:25
Jerzy:
Zad 2)
1) Funkcja odwzorowuje: X w Y
2) Funkcja odwzorowuje: X na Y
19 paź 09:41
Fanabela: Ok, bardzo dziękuję za wytłumaczenie, już wszystko rozumiem − ten sposób z wyznaczeniem
zbioru wartości jest o wiele prostszy niż to co kombinowałam z przebiegiem zmienności funkcji

Jeszcze raz dziękuje za rozwiązanie obu zadanek!
19 paź 21:48
Fanabela: Zaraz, zaraz! mam tylko jedno zastrzeżenie czy w zadaniu
2 przykładzie 2 nie powinno być odwzorowanie "w"?
| | 1 | |
bo sin( |
| π) przyjmuje wartości z przedziału (0,1] |
| | x | |
| | π | |
ponieważ x należy do (0,∞) czyli |
| zawsze będzie należał do zbioru (0,π) czyli jak |
| | x | |
pomnożę sinusa razy x, który należy do (0,
∞) to ten wynik też będzie należał do zbioru (0,
∞),
czyli odwzorowanie "w".
Nie wiem czy dobrze myślę...?
19 paź 22:15
Fanabela: | | 1 | | 1 | |
Nie zaraz przecież jak np. x= |
| to wtedy sin( |
| π) = sin 2π czyli sinus |
| | 2 | | x | |
może przyjmować także wartości ujemne, czyli w tym przypadku zbiór funkcji f(x)
=[−U[{1}{2},{1}{2}]
ale w dalszym ciągu coś mi się tu nie zgadza, bo wg odpowiedzi to funkcja "w" a nie "na"...
19 paź 22:35
Jerzy:
Przemyśl to jeszcze raz
19 paź 22:37
Fanabela: Czyli tak zaczęłam wypisywać sobie kolejne liczby i taki wniosek:
| | 1 | |
−jak biorę |
| to zawsze wychodzi sinxπ a to jest równe 0, tak? |
| | x | |
| | n | |
−jak biorę |
| , gdzie m>n to sinus "wpada" do przedziałów z wartościami dodatnimi |
| | m | |
| | n | |
−jak biorę |
| gdzie n>m to sinus wpada do przedziałów z wartościami ujemnymi, |
| | m | |
które pomnożone przez x >0 dają wartości ujemne
−jak biorę x należącego do naturalnych to sinus wpada do przedziału (0,1) czyli wynika z tego,
że zbiór wartości funkcji będzie równy R, czyli obejmuje cały zbiór czyli mam suriekcję,
prawda?
19 paź 23:00
Jerzy:
OK. Odwzorowanie jest w , bo:
limx →+/−∞x*sin(π/x) = π
20 paź 08:20
Jerzy:
Może jeszcze ta granica:
| | π* sin(π/x) | | sin(π/x) | |
limx→∞ x*sin(π/x) = limx→∞ |
| = π* |
| = π |
| | | | | |
20 paź 11:59
Inka10: Witam. Ponawiam temat, ponieważ nie rozumiem dlaczego ta granica równa jest π i
na jakiej podstawie została wyznaczona, skoro π się skrócą, a x "wskoczy" do licznika.
4 lis 18:45
Jerzy:
Otóż zapamiętaj ważną granicę:
4 lis 18:47
PW: | | π | |
No i co − wrócisz do pierwotnej postaci? Pomyśl po co w mianowniku pojawia się |
| , choć go |
| | x | |
wcale nie było.
4 lis 18:48
Inka10: Nie wiedziałam o tej granicy, dlatego dzielenie przez πx wydawało mi się bezsensowne.
Dziękuje za wyjaśnienie. Już prawie rozumiem. Chciałam jeszcze spytać, dlaczego w tej granicy
z zadania x dąży do ∞, a tu do 0. Czy to w tym twierdzeniu nie ma znaczenia?
4 lis 19:08
Jerzy:
Jesli x →∞ , to 1/x →0
4 lis 19:23
Jerzy:
W tym zadaniu x → ∞ , a π/x → 0
4 lis 19:25
ania767: A, tak racja.
Bardzo dziękuje.
4 lis 19:35