pole czworokata
gość: Przekątne równoległoboku o polu równym 16
√2 cm
2 przecinają się pod kątem, którego sinus
| | 2 √2 | |
wynosi |
| . Jedna z przekątnych tego równoległoboku jest trzykrotnie dłuższa od |
| | 2 | |
drugiej.
a) Uzasadnij, że krótsze boki tego równoległoboku są prostopadłe do jednej z przekątnych
b) oblicz obwód tego równoległoboku
Proszę o wyjaśnienie tego zadania, obliczyłem najpierw przekątne, ale nie wiem co dalej
18 paź 20:57
Mila:
sinus nie może mieć takiej wartości.
|sinx|≤1
18 paź 21:39
gość: fakt, źle przepisałem. jest podzielić przez 3
18 paź 21:41
Eta:

|BC|=e
| | 1 | |
|AC|=f=3e P= |
| e*f *sinα ⇒ ............ e=4 to f=12 |
| | 2 | |
z tw. cosinusów w ΔASD i w Δ ASB
b
2=40−8 ⇒ b=4
√2 a
2=40+8 ⇒ a=4
√3
Trójkąty ABD i DBC są prostokątne bo b
2+e
2=a
2 ( 32+16=48
Obwód : 2a+2b=...............
18 paź 22:08
Mila:
P=16
√2
|AC|=3*|BD|
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔASD= |
| *( |
| |BD|* |
| |AC|*sinα |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 2√2 | |
| *|BD|**3|BD|* |
| =4√2 |
| 8 | | 3 | |
|BD|=4|
|AC|=12
2)
sin
2α+cos
2α=1
3) W ΔASD:
|DS|=2, |AS|=6
b
2=32
b=4√2
4) W ΔDSC:
a
2=48
a=4√3
5) W ΔASD:
6
2= ? 2
2+b
2
L=36
P=4+(4
√2)
2=4+32=36 ⇔ΔADS jest prostokątny.
b) ob=2a+2b licz
posprawdzaj rachunki.
18 paź 22:17
Eta:
Posprawdzałam

Dla
Mili
18 paź 22:19
Mila:
Dziękuję
18 paź 22:22
gość: a czy jest inny sposób? jeśli jeszcze nie było twierdzenia cosinusów
19 paź 17:37
Mila:
W której jesteś klasie, na jakim poziomie ma być rozwiązanie?
19 paź 18:10
gość: 1 liceum, poziom rozszerzony. to temat z planimetrii − pole czworokąta
19 paź 18:11
Mila:
Popatrz tu po 20.
19 paź 18:16
gość: ok, dziękuje bardzo
19 paź 18:27
Mila:

1) korzystamy z obliczonych długości przekątnych.
2)
W ΔDES:
h
2+x
2=|DS|
2
W ΔAED:
b
2=h
2+|AE|
2
[N[b=4
√2
4) W ΔDEC:
a
2=h
2+|EC|
2
| | 32 | | 400 | | 432 | | 16*9*3 | |
a2= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
a=4√3
===================
Dalej chyba wiadomo.
19 paź 19:05
gość: Żeby uzasadnić, że krótsze boki są prostopadłe do przekątnej wystarczy podstawić do tw.
Pitagorasa? to kończy dowód?
19 paź 19:20
Mila:
Tak, masz przecież wyżej zrobione. 22:17
19 paź 19:26
gość: dziękuję za pomoc
19 paź 19:30
Mila:
19 paź 20:08