Wnioskowanie
Benny: x2=52⇒x=5
Czy ta implikacja jest prawdziwa? Jeśli nie to dlaczego?
18 paź 19:51
albowiem: nie, bo by byla prawdziwa gdyby bylo tak:
x=5 ⇒ x2=52
natomiast jezeli x2 = 52 to x = 5 lub x = − 5
18 paź 20:53
Benny: No tak, ale czemu ta implikacja jest nieprawdziwa?
18 paź 20:56
Ajtek:
Ponieważ gubisz jedno rozwiązanie x=−5.
18 paź 21:23
jednakowoż:
bo ze zdania prawdziwego wynika fałszywe
18 paź 21:30
Benny: Ale zdanie po prawej jest prawdziwe
18 paź 21:50
Ajtek:
Nie jest prawdziwe.
x2=52 ⇒ x2=25 ⇒ x=5 v x=−5
18 paź 22:03
jc: Dla x=−5 implikacja jest fałszywa. Dla x≠−5 implikacja jest prawdziwa.
Implikacja jest więc równoważna ze zdaniem: x≠−5.
18 paź 22:08
PW: Po prostu, zdanie (−5)2=52 jest prawdziwe, a zdanie (−5) = 5 fałszywe.
Istnieje x, dla którego implikacja jest fałszywa.
Dopóki nie podstawimy konkretnego x, nie ma zdań i nie można ocenić prawdziwości.
18 paź 22:10
PW: Dokładniej: jeżeli piszemy
φ(x) ⇒ μ(x)
i pytamy o prawdziwość tej implikacji, to mamy na myśli prawdziwość zdania
⋀( φ(x) ⇒ μ(x)).
x∊R
Aby wykazać fałszywość tego zdania wystarczy podać przykładowy x, dla którego zdanie jest
fałszywe (kontrprzykład).
18 paź 22:29
Benny: Witajcie!
Dawno Cię nie widziałem
PW 
Czyli, gdy określam pewien zbiór iksów dla lewej strony to aby implikacja była prawdziwa, prawa
strona również musi działać dla tego zbioru?
19 paź 13:29
PW: Tak jest, nasza implikacja jest fałszywa, gdy rozważamy ją na R, natomiast jest prawdziwa, gdy
kwantyfikator wskazuje tylko na R+.
Bez kwantyfikatora nie jest sensowne pytanie "czy to jest prawda", bo mamy do czynienia z formą
zdaniową.
19 paź 14:55
Benny: Czyli sensownie jest powiedzieć, że żadna ze stron nie miała racji.
19 paź 15:12
Mac Donald: jc podał zbiór takich x że zachodzi to zdanie, co oznaczamy
Ex∊R(x2=5 ⇒ x=5)
moim zdaniem, obie strony miały rację
19 paź 15:29
Jerzy:
@Mac Donald .. nie masz racji.Zuważ,że jc podaje dwie opcje (1 lub 0).
Gdyby użył dowolnego kwantyfikatora ( tak jak Ty) , wtedy wartość logiczna byłaby jednoznaczna.
19 paź 15:34
Mac Donald: To nie jest kwantyfikator
Pozdrawiam
19 paź 15:35
Jerzy:
A co to jest ?
19 paź 15:36
Mac Donald: Wyjaśniłem wcześniej
Proszę czytać ze zrozumieniem
19 paź 15:37
Jerzy:
Czytam i nadal nie wiem, co to znaczy: Ex∊R.Proszę jaśniej.
19 paź 15:41
Mac Donald: Ex∊Aφ(x)
φ(x) to pewne zdanie zależne od x
Oznaczamy tak
zbiór takich x∊A dla których φ(x)≡1
19 paź 15:45
Jerzy:
Nie kijem go, ino pałą

Czyli istnieją takie elementy x ∊ A , że: φ(x) ≡ 1 ( kwantyfikator )
19 paź 15:49
Jerzy:
A poza tym .. co to znaczy" pewne zdanie zależne od x" ?
Jeśli mówimy o logice , to tylko forma zdaniowa jest zależna od zmiennej, a nie zdanie.
Zdanie ma już konkretną wartość logiczną dla określonego argumentu.
19 paź 15:52
Mac Donald: Odróżnia pan zbiór od zdania logicznego?
19 paź 15:52
Jerzy:
A co ma piernik do wiatraka ?
19 paź 15:54
Mac Donald: Nie rozumiem, jaki jest sens tej dyskusji, jeśli nie próbuje Pan zrozumieć, a jedynie krytykuje
to co napisałem, może z jakiegoś "poczucia wyższości". Ja skończyłem.
19 paź 15:58
Jerzy:
Nie zamierzam nikogo krytykować. Zwrócilem tylko uwage, że Twoj zapis to właśnie taki,
który z formy zdaniowej czyni zdanie logiczne, któremu mozemy przypisac prawdę, albo fałsz.
19 paź 16:00