matematykaszkolna.pl
Wnioskowanie Benny: x2=52⇒x=5 Czy ta implikacja jest prawdziwa? Jeśli nie to dlaczego?
18 paź 19:51
albowiem: nie, bo by byla prawdziwa gdyby bylo tak: x=5 ⇒ x2=52 natomiast jezeli x2 = 52 to x = 5 lub x = − 5
18 paź 20:53
Benny: No tak, ale czemu ta implikacja jest nieprawdziwa?
18 paź 20:56
Ajtek: Ponieważ gubisz jedno rozwiązanie x=−5.
18 paź 21:23
jednakowoż: bo ze zdania prawdziwego wynika fałszywe
18 paź 21:30
Benny: Ale zdanie po prawej jest prawdziwe
18 paź 21:50
Ajtek: Nie jest prawdziwe. x2=52 ⇒ x2=25 ⇒ x=5 v x=−5
18 paź 22:03
jc: Dla x=−5 implikacja jest fałszywa. Dla x≠−5 implikacja jest prawdziwa. Implikacja jest więc równoważna ze zdaniem: x≠−5.
18 paź 22:08
PW: Po prostu, zdanie (−5)2=52 jest prawdziwe, a zdanie (−5) = 5 fałszywe. Istnieje x, dla którego implikacja jest fałszywa. Dopóki nie podstawimy konkretnego x, nie ma zdań i nie można ocenić prawdziwości.
18 paź 22:10
PW: Dokładniej: jeżeli piszemy φ(x) ⇒ μ(x) i pytamy o prawdziwość tej implikacji, to mamy na myśli prawdziwość zdania ⋀( φ(x) ⇒ μ(x)). x∊R Aby wykazać fałszywość tego zdania wystarczy podać przykładowy x, dla którego zdanie jest fałszywe (kontrprzykład).
18 paź 22:29
Benny: Witajcie! Dawno Cię nie widziałem PW emotka Czyli, gdy określam pewien zbiór iksów dla lewej strony to aby implikacja była prawdziwa, prawa strona również musi działać dla tego zbioru?
19 paź 13:29
PW: Tak jest, nasza implikacja jest fałszywa, gdy rozważamy ją na R, natomiast jest prawdziwa, gdy kwantyfikator wskazuje tylko na R+. Bez kwantyfikatora nie jest sensowne pytanie "czy to jest prawda", bo mamy do czynienia z formą zdaniową.
19 paź 14:55
Benny: Czyli sensownie jest powiedzieć, że żadna ze stron nie miała racji.
19 paź 15:12
Mac Donald: jc podał zbiór takich x że zachodzi to zdanie, co oznaczamy Ex∊R(x2=5 ⇒ x=5) moim zdaniem, obie strony miały rację
19 paź 15:29
Jerzy: @Mac Donald .. nie masz racji.Zuważ,że jc podaje dwie opcje (1 lub 0). Gdyby użył dowolnego kwantyfikatora ( tak jak Ty) , wtedy wartość logiczna byłaby jednoznaczna.
19 paź 15:34
Mac Donald: To nie jest kwantyfikator Pozdrawiam
19 paź 15:35
Jerzy: A co to jest ?
19 paź 15:36
Mac Donald: Wyjaśniłem wcześniej Proszę czytać ze zrozumieniem
19 paź 15:37
Jerzy: Czytam i nadal nie wiem, co to znaczy: Ex∊R.Proszę jaśniej.
19 paź 15:41
Mac Donald: Ex∊Aφ(x) φ(x) to pewne zdanie zależne od x Oznaczamy tak zbiór takich x∊A dla których φ(x)≡1
19 paź 15:45
Jerzy: Nie kijem go, ino pałą emotka Czyli istnieją takie elementy x ∊ A , że: φ(x) ≡ 1 ( kwantyfikator )
19 paź 15:49
Jerzy: A poza tym .. co to znaczy" pewne zdanie zależne od x" ? Jeśli mówimy o logice , to tylko forma zdaniowa jest zależna od zmiennej, a nie zdanie. Zdanie ma już konkretną wartość logiczną dla określonego argumentu.
19 paź 15:52
Mac Donald: Odróżnia pan zbiór od zdania logicznego?
19 paź 15:52
Jerzy: A co ma piernik do wiatraka ?
19 paź 15:54
Mac Donald: Nie rozumiem, jaki jest sens tej dyskusji, jeśli nie próbuje Pan zrozumieć, a jedynie krytykuje to co napisałem, może z jakiegoś "poczucia wyższości". Ja skończyłem.
19 paź 15:58
Jerzy: Nie zamierzam nikogo krytykować. Zwrócilem tylko uwage, że Twoj zapis to właśnie taki, który z formy zdaniowej czyni zdanie logiczne, któremu mozemy przypisac prawdę, albo fałsz.
19 paź 16:00