matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
DELTA:
Rozwiąż równanie 4x
3
−3x
2
+4x=3
18 paź 19:41
Mila:
4x
3
−3x
2
+4x=3 4x
3
−3x
2
+4x−3=0 x
2
(4x−3)+(4x−3)=0 (4x−3)*(x
2
+1)=0 4x−3=0 lub x
2
+1=0 ( brak rozwiązania w R)
3
x=
4
18 paź 20:02