matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
...:
rozwiąż równanie:
1
1
1
1
x=
+
+
+...+
2*4
4*6
6*8
98*100
próbowałem coś przed nawias ale nie wychodzi
18 paź 19:14
Mila:
1
1
1
1
1
*[
+
+
+...............+
]=
2*2
1*2
2*3
3*4
49*50
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
=
*{
−
+
−
+
−
+....−
+
−
]=
4
1
2
2
3
3
4
49
49
50
1
1
1
49
=
*[1−
]=
*
=
4
50
4
50
49
=
200
18 paź 19:29
...:
skąd się wzięła ta druga linijka?
wiem że to jest sobie równe ale jak wpaść na takie coś?
18 paź 19:35
Mila:
Rozkład na ułamki proste: ( zapamiętaj)
1
1
1
=
−
n*(n+1)
n
n+1
18 paź 19:58
...:
dziękuję Milu
18 paź 20:00
Mila:
18 paź 20:02