Dowody wprost związane z liczbami pierwszymi i kwadratami liczb naturalnych
Sekhmet: Udowodnij, że jedyną liczbą pierwszą p taką, że 2p − 3 jest kwadratem liczby naturalnej, jest p
= 2.
Mam kilka zadań podobnych do tego związanymi z liczbami pierwszymi i potęgami i nie mam pojęcia
jak się do nich zabrać.
Od czego powinienem zacząć? Daje coś zapisanie tego w formie:
n2 = 2p − 3, gdzie n ∊ ℕ?
Powinienem rozpatrywać jakieś przypadki?
18 paź 19:04
Milo: Lemat:
Kwadrat liczby naturalnej jest podzielny przez 4 lub daje resztę 1 z dzielenia przez 4
Dowód:
n∊ℕ jest parzyste bądź nieparzyste.
Czyli dla pewnego k∊ℕ
n = 2k lub n = 2k−1
n2 = (2k)2 = 4k2 ⇒ 4|n2
lub
n2 = (2k−1)2 = 4k2 − 4k + 1 = 4(k2 − k) + 1 ⇒ 4|n2 − 1 ⇒ n2 daje resztę 1 z dzielenia
przez 4
Więc na mocy lematu 2p − 3 musi dawać resztę 0 lub 1 z dzielenia przez 4
Dla pewnego k∊ℕ∪{0}
2p − 3 = 4(k+1) lub 2p − 3 = 4k + 1
2p = 4k + 7 lub 2p = 4(k+1)
pierwsze równanie jest sprzeczne − liczba po lewej jest parzysta, a po prawej nieparzysta
z drugiego mamy p = 2(k+1), czyli p jest parzyste, a jedyną parzystą liczbą pierwszą jest 2.
18 paź 21:29