Kombinatoryka
kubek7cz: Witam. Mam pytanie dotyczące następującego zadania:
Rzucamy kostka do gry, a następnie z talii kart losujemy tyle kart ile wyrzuciliśmy oczek.
Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych kart jest pik.
Zacząłem liczyć je w ten sposób:
H
n − wylosowano n oczek
A−wśród wylosowanych kart jest pik
Zacząłem obliczenia jak niżej.
Wykonując obliczenia doszedłem do momentu, gdzie prawdopodobieństwo przy 4 przypadku
wyszło 1, a dla H
5 i H
6 wyszło ponad 1, co jest złym wynikiem.
I tu nasuwa się moje pytanie: W którym momencie popełniłem błąd i w jaki sposób
dokonać poprawnych obliczeń, by rozwiązać to zadanie. Z góry dziękuję za pomoc.
Mila:
Wyrzucono 2 oczka, losujemy 2 karty z talii 52 kart.
A− wśród wylosowanych kart jest karta pik
( jeden pik lub dwa piki)
| | | | | | | |
|A|= | * | + | =13*39+78=13*(39+6)=13*45 |
| | | | |
Albo tak:
A'− nie ma pika wśród wylosowanych kart
| | 19*39 | | 15 | |
P(A)=1− |
| = |
| |
| | 26*51 | | 34 | |
| | 1 | |
Nie zapominaj, ze doświadczenie jest dwuetapowe i na końcu mnożysz przez |
| |
| | 6 | |