Udowodnij, że równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych
Sekhmet: Udowodnij, że równanie
5x2+y2+z2+2xy−4xz+5=0
nie ma rozwiązań rzeczywistych.
Chciałbym to rozwiązać przy pomocy dowodu wprost. Próbowałem zapisać to w postaci suma
kwadratów = liczba ujemna, ale doszedłem do etapu
(x+y)2 + 2(x−z)2 + (x−z)(x+z) + x2 + 5 = 0
ale nie za dużo mi coś to daje. Jakieś wskazówki jak się za to zabrać?
Z góry dziękuję.
18 paź 18:13
Mila:
5x2+y2+z2+2xy−4xz+5=0⇔
(x2+2xy+y2)+(4x2−4xz+z2)+5=0
(x+y)2+(2x−z)2+5=0
(x+y)2≥0 i (2x−z)2≥0
Prawa strona równania>0 niezależnie od wyboru x,y,z
18 paź 18:25
PW:
(4x2−4xz+z2)−z2+z2+(x2+2xy+y2)+5 = 0
18 paź 18:29
Sekhmet: Dziękuję ślicznie, za pomoc. Trochę za bardzo poleciałem z zwijaniem do wzorów skróconego
mnożenia.
18 paź 18:35