Rozwiąż nierówność
Filip: Rozwiąż nierówność
2√x+1 − 4√x+1 ≤1
18 paź 17:52
PW: Druga potęga po lewej stronie jest kwadratem pierwszej, mamy więc nierówność kwadratową
u − u2 ≤ 1, u>1
(bo nieujemna potęga liczby 2 jest większa od 1). Pamiętać o dziedzinie dla x.
18 paź 18:13
Filip: A jak wyznaczyć z tego dziedzinę: y=x − √32x −3x−1
18 paź 18:27
PW: To co pierwiastkowane musi być nieujemne:
32x − 3x−1 ≥ 0.
18 paź 18:32
Filip: Dzięki
18 paź 18:38
Filip: Nie chcę za bardzo zawarac głowy ale z tym też nie wiem co za bardzo zdobić
y= 1−√2x+3}
18 paź 18:40
Filip: Z góry dzięki za pomoc
18 paź 18:40
Janek191:
Jakie jest polecenie do ostatniego zadania ?
18 paź 18:46
Filip: Wyznacz dziedzinę funkcji
18 paź 18:49
Janek191:
2x + 3 > 0 dla dowolnego x ∊ ℛ
D = ℛ
18 paź 18:56
Filip: Albo coś takiego log(5x − 5I 2x−3 I) i też dziedzinę trzeba. Myślałem że trzeba tak
5x−5I2x−3I
Potem x−I2x−3I i teraz nie wiem za bardzo
18 paź 18:59
Janek191:
5x − 5I 2 x − 3 I > 0
5x > 5I 2 x − 3 I
x > I 2 x − 3 I itd.
18 paź 19:07