kostki kombinatoryka
Anonim: Proszę powiedzieć czy to co zrobiłam jest prawidłowe.
Rzucamy 3 razy kostką do gry oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A) suma wyrzuconych oczek jest parzysta, b)nieparzysta
C) suma=5
D) Za 2 razem wypada 4
E) Nie wypada żadna 6
moje odpowiedzi
c) 6 /216
D) 36/216
e) 125/216
18 paź 16:33
PW: Trudno ocenić odpowiedź, gdy nie widać rozumowania. Wytłumacz skąd
18 paź 16:40
Anonim: potęga to liczba miejsc z sześciu cyfr od 1 do 6 trzy są parzyste wybrałam zestawy cyfr dla p
parzysta i n nieparzysta to będzie n,n,n i p,p,n. Mam więc dwa zestawy 6 po 3 elementów
18 paź 16:45
18 paź 16:46
Anonim: hm, no tak, więc gdzie jest błąd?
18 paź 16:48
PW: Może jakoś zastanowić się, których ciągów jest więcej − o parzystej sumie wyrazów, czy o
nieparzystej?
18 paź 16:58
Anonim: w 6 są 3 par i 3 niepar aby uzyskac sumę par muszę obliczyc liczbę zestawów skladających się z
elementów ppp lub pnn. dla nieparzystego z kolei będzie to nnn i npp czyli ilość wydaje się
być równa
18 paź 17:08
PW: No pewnie, trzeba to tylko lepiej opisać − tak żeby przekonać czytelnika.
Zdarzeniami elementarnymi są trójelementowe ciągi o elementach ze zbioru {1.2.3.4.5.6}.
Każdemu ciągowi (k,l,m) można jednoznacznie przypisać ciąg (k+1.l+1.m+1}.
Przyporządkowanie
(k,l,m) → (k+1,l+1,m+1),
w którym każde 6+1 = 7 zamienimy na 1, dla każdego ciągu o sumie s pokazuje ciąg o sumie s+3
(lub s+2−5. lub s+1−10, lub s−15 − w zależmości od liczby szóstek), a więc ciąg o innej
parzystości sumy wyrazów. Oznacza to, że ciągów o parzystej sumie jest tyle samo co ciągów o
nieparzystej sumie wyrazów.
Trochę to skomplikowane, więc przykłady:
(1,3,2) → (2,4,3) (pierwszy ciąg ma sumę 6, drugi 9
(4,3,6)→ (5,4,1)(pierwszy ciąg ma sumę 13, drugi 10
(6,3,6)→ (1,4,1) (pierwszy ciąg ma sumę 15, drugi 6).
Może to nadmiar formalizmu jak na liceum, ale w tej chwili nie umiem inaczej.
18 paź 17:54
Mila:
a)A− suma wyrzuconych oczek jest parzysta
{1,3,5} −nieparzyste liczby oczek
{2,4,6}− parzyste liczby oczek
Mamy zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A:
NNP lub PPP
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A':
NPP lub NNN
|A|=|A'|
P(A)=P(A')
P(A)+P(A')=1
18 paź 18:10
Mila:
Dalej dobrze masz.
18 paź 18:17