matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uzasadnij, że funkcja f
Granica22:
Uzasadnij, że funkcja f nie ma pochodnej w punkcie Xo : f (x)= x + |x| Xo = 0 Lim
x + |x| − 0
+
x→0
+
=
=
x−0
18 paź 16:13
jc:
f(h)−f(0)
h >0,
=2
h
f(h)−f(0)
h <0,
=0
h
a więc granica w h=0 nie istnieje, czyli nie istniej rozważana pochodna.
18 paź 16:20