Funkcja wykładnicza
Zdolna: Witam
Mam problem z następującym zadaniem:
Rozwiąż nierówność:
(do potęgi sinx)
2(sinx) + 4(sinx) + 8(sinx) + ....≤1
Doszłam do momentu, gdzie:
a1 = 2(sinx)
q = 2(sinx)
założenie:
|q| < 1 ⇒ sinx<0
Obliczyłam sumę szeregu geometrycznego i otrzymałam:
(2 * 2sinx − 1)(1 − 2sinx) ≤ 0
Dalej miejsca zerowe:
2(sinx) = 1/2 v 2(sinx) = 1
sinx = −1 v sinx = 0
x = −π/2 +2kπ v x = kπ
Niestety nie wiem, jak postąpić dalej.
Bardzo proszę o pomoc i dokładnie wytłumaczenie.
18 paź 15:04
Jack: Kiedy wyrazenie a*b < 0 ?
Dla a < 0 i b>0
Lub dla a>0 i b<0
(czyli po prostu musza byc roznych znakow)
Nie ma innych opcji.
Zatem najpierw dla a<0 i b>0 czyli
1) 2*2sinx −1<0 i 1−2sinx >0
Umiesz rozwiwzac 2*2sinx−1<0 ?
Oraz 1−2sinx>0?
Jesli tak to bierzemy czesc wspolna rozwiazan
I na koniec sumujemy z rozwiazaniami 2)
18 paź 16:54