Wyznacz zbiory
Kamis: Wyznacz zbiory:
A=[−3,2] i B=(0,2)
część wspólna, suma
A/B
B/A
18 paź 14:32
kochanus_niepospolitus:
A/B −−− to będzie zbiór A minus to co ze zbioru A należy także do zbioru B, a więc to będzie
A/B = [−3,0] u {2}
B/A −−− analogicznie ... zauważ, że cały zbiór B jest wewnątrz zbioru A, a więc:
B/A = ∅ (zbiór pusty)
18 paź 14:35
Kamis: A w takim razie suma i część wspólna?
18 paź 15:28
kochanus_niepospolitus:
Skoro zbiór B W PEŁNI zawiera się w zbiorze A
to:
AuB = A
A∩B = B
18 paź 15:30
Kamis: czyli AUB =[−3,2]
A∩B= (0,2) ?
18 paź 15:35
kochanus_niepospolitus:
si
18 paź 15:35