Zbiór wartości funkcji
kuba: Witam, ktoś z szanownych Forumowiczów wie jak rozwiązać następujący przykład?

Wyznacz zbiór wartości funkcji:
F(x)= −sin
2x + 4sinx + 12
18 paź 13:18
'Leszek: Jak znasz pochodne funkcji to wystarczy wyznaczyc ekstremum funkcji :
F '(x) = −2sin x * cos x + 4 cos x
F '(x) = 0⇔ cos x *( −2 sin x + 4) = 0 ⇒ cos x=0 lub sin x = − 2
Czyli : cos x = 0 ⇒ x = π/2 + kπ
Dokoncz ! ......
18 paź 13:24
jc: F[x) =16 − (sin x − 2)2
−1 ≤ sin x ≤ 1
−3 ≤ sin x − 2 ≤ −1
16−9 ≤ F(x) ≤ 16−1
wartości krańcowe są przyjmowane
funkcja jest ciągła
zbiór wartości = [7, 15]
18 paź 13:27