Trygonometria
Szymon: Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jego zbiór wartości:
a) f(x) = tg(x−pi/6)
b) f(x) = cos(x + pi/4) + 3
c) f(x) = ctg (x+pi/4) − 2
Miałby ktoś chwilkę, żeby opisać jak należy wykonać te wykresy?
Pozdrawiam
18 paź 13:17
'Leszek: a) wykonaj wykres y = tg x i nastepnie wykonaj translacje o wektor [ π/6 ,0]
b) wykres y = cos x i translacja o wektor [ −π/4 , 3]
c) wykres y = ctg x , wektor [ −π/4 , −2]
18 paź 13:28
Szymon: Dzięki za odpowiedź, długo nie było mnie w szkole i stąd te braki. Mam jeszcze pytanie, w
punkcie
a) przesuwam o π/6 w prawo, jest jakaś sztywna zasada odnośnie tego ile to jest π/6 kiedyś coś
było
na ten temat (chodzi mi tutaj o ilość kratek).
18 paź 13:33
Szymon: Okej już, to odnalazłem mógłbym poprosić kogoś, żeby wykonał tutaj podpunkt b) ?
Chciałem sprawdzić czy dobrze, to zrobiłem.
I
18 paź 14:13