Równanie-trygonometria
Maja: Rozwiąż równanie 2sin
2x+sinx−1=0
Podstawiłam za sinx t ⇒ t
2+t−1=0 ⇒Δ⇒t1=1/2, t2=−1
Wyszło mi sinx=π/6+2kπ i sinx=−π/2+2kπ
Ale w odpowiedziach jest jeszcze sinx=5π/6+2kπ, wytłumaczy mi ktoś jak to obliczyć?
18 paź 12:34
Jerzy:
sinx = siny ⇔ x = y + 2kπ lub x = ( π − y) + 2kπ
18 paź 12:37
Maja: Oo dziękuję
18 paź 12:40
'Leszek: Popatrz na wykres funkcji y = sin x , i zobaczysz ze dla sin x = 1/2 sa dwa rozwiazania,
oczywiscie z odpowiednimi okresami .
Tak zwana wizualizacja przy rozwiazywaniu rownan trygonometrycznych,
a zwlaszcza nierownosci jest bardzo przydatna !
18 paź 13:05
Maja: Dziękuję, już wiem na co nie zwróciłam uwagi

Teraz mam jeszcze jedno pytanie, mam rozwiązać
równanie
(sinx+cosx)
2=1
Wychodzi mi sin
2x+cos
2+2sinxcosx=1 ⇒ 1+2sinxcosx=1 ⇒ sin2x=0
I teraz niezbyt wiem jak to policzyć, napisałabym, że 2x=(π+kπ)/2, ale nie wychodzi mi z tego
poprawna odpowiedź.
Mogłabym prosić o jakąś wskazówkę?
18 paź 13:26
Jerzy:
2x = 0 + 2kπ ⇔ x = kπ
18 paź 14:36
'Leszek: Zawsze moze podstawic pomocnicza zmienna np.
sin (3x −π/3) = 1/2
Niech α = 3x −π/3 , sin α = 1/2 ⇒ α = π/6 + 2kπ lub α = 5π/6 + 2kπ
Czyli 3x = π/3 + π/6 +2kπ lub 3x = π/3 + 5π/6 + 2kπ
x = π/6 + 2kπ/3 lub x = 7π/18 + 2kπ/3
18 paź 15:09