matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trojkat Pascala
Ariel:
8
k
Napisac korzystajac z trojkata Pascala wspolczynniki Newtona
dla k=0,1,2 ....8
Beda one tworzc dziewiaty wiersz tego trojkata
8
0
8
8
=1 oraz
=1
8
1
8
7
8
1
= 1+7=8 oraz
=
= 8
8
2
8
6
8
2
= 7+21= 28 oraz
=
= 28
8
3
8
5
8
3
= 21+35= 56 oraz
=
= 56
8
4
= 35+35= 70
Wiec dziewiaty wiersz tego trojkata ma postac 1 , 8, 28, 56,70, 56, 28, 8 , 1
18 paź 11:20