matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanue kwadratowe w ciele
qwerty:
Witam. Mam za zadanie obliczyć x
2
+3x+11 w ciele Z
1
7
Więc Δ=9−44=−35=16
√
Δ
=4
−3−4
14+13
x
1
=
=
=
27
2
=
10
2
=5
2
2
−3+4
14+4
x
2
=
=
=
18
2
=
1
2
2
2
Niestety x
2
jest błędne. A ja nie wiem dlaczego. Pomoze ktos?
18 paź 11:20
jc:
1/2 = 9 9*9+3*9+11=0
18 paź 11:27
qwerty:
Dlaczego 1/2=9?
18 paź 11:29
jc:
Bo 9*2=1.
18 paź 11:31
qwerty:
Wielkie dzieki
18 paź 11:37