f. kwadratowa
gość: Dla jakich wartości parametru k nierówność zachodzi dla każdego xεR?
kx2 − 4 ≤0
18 paź 09:56
kochanus_niepospolitus:
innymi słowy ... dla jakich parametrów 'k':
1) parabola o równaniu f(x) = kx2 − 4 nie przyjmuje wartości dodatnich, lub
2) to nie jest parabola tylko prosta f(x) = a ; gdzie a ≤ 0
(1)
Kiedy parabola f(x) = kx2 − 4 może nie przyjmować wartości dodatnich?
Przede wszystkim, musi mieć ramiona skierowane do dołu (stąd warunek: k<0).
Musi także zachodzić Δ≤0 <−−− tak aby równanie kx2 − 4 = 0 miało co najwyżej jedno
rozwiązanie
a więc:
a) k< 0
b) Δ = 0 + 16k ≤ 0 → k ≤ 0
podsumowując: dla k<0
(2)
Kiedy to nie będzie parabola? Gdy nie będziemy mieli x2. A kiedy go nie będziemy mieli? Gdy
k=0
Wtedy mamy: −4 ≤ 0 (spełnione dla dowolnego x∊R)
Odp. Dla k ≤ 0.
18 paź 10:24
Jerzy:
@
kochanus ... nie tak całkiem

Niech: k = 1 , x = 1 1*1
2 ≤ 4
18 paź 10:52
Jerzy:
K...wa , nie było wpisu

( źle to ptrzeczytałem )
18 paź 10:54