Granica ciągu
Parapapapa: Cześć! Mam problem z wyznaczeniem granicy ciągu o wyrazie ogólnym:
un=[(n2+2)/(2n2+1)]n2. Mi wychodzi e do nieskończoności, bo potęga wyłączona za nawias
ma stopień licznika wyższy od mianownika. Wolphramalpha podaje odpowiedź 0, z kolei twórcy
podręcznika e3/2. Dzięki za pomoc.
18 paź 09:44
jc:
| | n2+2 | | n2+2 | | 1 | | 1 | | 3 | |
0 < |
| < |
| = |
| + |
| ≤ |
| dla n ≥ 2. |
| | 2n2+1 | | 2n2 | | 2 | | n2 | | 4 | |
(3/4)
n2 →0
dlatego granicą Twojego ciągu jest 0.
18 paź 10:00
kochanus_niepospolitus:
Standardowe rozwiązanie:
ułamek:
| n2+2 | | 2n2 + 1 − n2+1 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| |
| 2n2+1 | | 2n2+1 | | | |
potęga:
| | 2n2+1 | | 1−n2 | |
n2 = n2 * |
| * |
| |
| | 1−n2 | | 2n2+1 | |
więc mamy:
| | 1−n2 | |
exp { limn−>∞ n2* |
| } = // [ e−∞ ] // = 0 |
| | 2n2+1 | |
18 paź 10:33
jc: Standardowe? Jaki związek ma ostatnia linia z naszym zadaniem?
18 paź 10:50
18 paź 11:51
iteRacj@: za dużo o r
r →
∞
18 paź 11:53
jc: Czym jest r w naszym zadaniu?
18 paź 11:56
18 paź 12:00
iteRacj@:
| | 1+n2 | |
postajemy e i podnosimy je do potęgi |
| |
| | 2n2 + 1 | |
i to jest to e
−∞ z osttniej linijki
18 paź 12:03
jc: Napisałeś, wcześniej, że r→∞. W ostatnim wpisie jednak r→−2.
18 paź 12:03
Jerzy:
| | 1 | |
Tyle,że limn→∞ tego ułamka , to: |
| , a nie − ∞ |
| | 2 | |
18 paź 12:05
jc: Chodziło o wpis 12:00. Wpisu z 12:03 nie rozumiem.
Na jakiej podstawie stwierdzamy, że granicą jest zero?
18 paź 12:06
jc: | 2n2+1 | |
| →−2. O jakim ułamku piszesz? |
| 1−n2 | |
18 paź 12:07
Jerzy:
12:03
18 paź 12:09
jc: No tak, ale z wpisu o 12:03 nic nie rozumiem.
Czy mógłbyś zacytować odpowiednie twierdzenie, na podstawie którego mamy wynik.
18 paź 12:11
kochanus_niepospolitus:
| | n2+2 | |
lim ( |
| )n2 = // przekształcenie pokazałem wcześniej // = |
| | 2n2+1 | |
| | 1 | |
= lim (1 + |
| )n2 = // przekształcenie podałem wyżej // = |
| | | |
| | 1 | |
= lim (1 + |
| )n2 * [(2n2+1)/(1−n2)] * [(1−n2)/(2n2+1)] = |
| | | |
| | 1 | |
= lim [(1 + |
| )(2n2+1)/(1−n2)] n2*(1−n2)/(2n2+1) = |
| | | |
// stosujemy: lim (1 + 1/n)
n = e
1
= [e]
lim n2*(1−n2)/(2n2+1) = // zapis pomagający zapisywać działania w potędze liczby 'e'
//
= exp { lim n
2*(1−n
2)/(2n
2+1) } = ... i to już wyżej pokazywałem
18 paź 14:41
jc: Dlaczego ... = [e]lim n2*(1−n2)/*2n2+1) ?
Po lewej stronie nie ma przecież lim (1+1/n)n.
18 paź 15:10
kochanus_niepospolitus:
masz rację ... zrobiłem głupi błąd jadąc 'z automatu'
nie będzie 'e' tylko '4'
18 paź 15:34
jc: | | sin n | |
A jak będzie w tym przykładzie: lim ( |
| )n ? |
| | 2 | |
18 paź 15:41
kochanus_niepospolitus:
korzystam z tw. o 3 ciągach
zrozum ... ja nie napisałem, że Twoje rozwiązanie jest błędne, bo nie jest, po prostu na moment
pisania stwierdziłem, że bardziej 'standardowym' podejściem jest doprowadzenie do liczby
Eulera.
A jak się okazało − to nie będzie liczba Eulera
18 paź 15:59
jc: Rozumiem, ale w takich przypadkach dobrze jest zacytować odpowiednie twierdzenie.
Obawiam się, że zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie zostałoby ocenione na zero
punktów.
18 paź 16:09
Jack: @jc
A czy moznaby dac ograniczenie gorne po prostu
18 paź 17:13