Liczby zespolone, postać trygonometryczna
Michał: Witam, mam narysować wykresy spełniające poniższe nierówności. Problem mam jedynie jednak z
wyznaczeniem tych zbiorów.
a) Im(z
2) ≥ Re[(ż
2)]
| | (1 + i)z | |
b) Im( |
| ) ≥ 0 |
| | (1 − i)ż | |
*ż −> sprzężenie
18 paź 09:26
Jerzy:
a) Im( z2) = Im (x2 + 2xyi − y2) = 2xy
Re(z*2) = Re(x2 − 2xyi − y2) = x2 − y2
18 paź 09:34
PW: Standardowo:
z = x + iy, z̅ = x − iy
i policz z2 oraz z̅2
18 paź 09:36
PW: O, nie zdążyłem. Przepraszam, Jerzy, jadłem śniadanie i nie odświeżyłem.
18 paź 09:38
Michał: Pełne polecenie brzmi: "Narysować zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki".
Dlatego od razu zapisywałem z w postaci trygonometrycznej zn = [r(cos γ + i sin γ)]n.
Jak dojść do takiej postaci z 2xy i x2 − y2? To mi sprawia największy problem, po prostu
nie wiem jak zrobić poprawnie sprzężenie dla postaci trygonometrycznej.
18 paź 09:40
PW: Postać trygonometryczna w takim zadaniu raczej przeszkadza niż pomaga. Chcesz posługiwać się
kątami i długościami zamiast współrzędnymi punktów?
18 paź 09:44
Michał: Tak było podane u Skoczylasa i tak w sumie zacząłem robić te zadania. Np. Re(z4) ≥ 0
doprowadzałem do postaci r4 * cos 4α ≥ 0 i sprawdzałem na których przedziałach cos 4α ≥ 0.
W takim razie jak podejść do 2xy ≥ x2 − y2, a następnie jak dokładnie narysować taki
wykres?
18 paź 09:55
PW:
x2−2xy+y2−2y2≤0
(x−y)2−(√2y)2≤0
(x−y−√2y)(x−y+√2y)≤0
− a teraz?
18 paź 10:06
Michał: Naprawdę, nie mam pojęcia jak to rozgryźć w tej postaci.
18 paź 10:10
Jerzy:
| | 1 | |
x − y − √2y = 0 ⇔ (1 + √2)y = x ⇔ y = |
| *x .... i co to za funkcja ? |
| | 1 + √2 | |
18 paź 10:13
Ariel: a*b≤0 gdy a≤0 b>0
lub a≥0 b<0
18 paź 10:15
18 paź 10:18
Jerzy:
@Ariel .... a dlaczego wykluczasz b = 0 ?
18 paź 10:18
PW: Iloczyn dwóch wyrażeń jest niedodatni, gdy wyrażenia te są zerami lub są różnych znaków. Jedna
z możliwości:
x − y − √2y ≥ 0 ∧ x − y + √2y ≥ 0,
a to są przecież półpłaszczyzny wyznaczone przez wykresy funkcji liniowych.
18 paź 10:18
Jerzy:
@Michał ... popraw drugi zapis i pytam jeszcze raz , jakie to funkcje ?
18 paź 10:19
Ariel: Bo mi sie tak Jerzy napisalo
18 paź 10:21
Michał:
Funkcja rosnąca z dziedziną liczb rzeczywistych.
18 paź 10:25
Jerzy:
Ale jaka to funkcja ?
18 paź 10:28
Michał: Liniowa
18 paź 10:29
Jerzy:
Nareszcie . Teraz czytaj wpis PW z 10:06 .
Zatem zapis: y ≤ a* x oznacza półpłaszczynę pod prostą y = a*x wraz z tą prostą.
18 paź 10:35
Michał: Teraz rozumiem. Wielkie dzięki i dobrego dnia.
18 paź 10:37