matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mam wyznaczyć z tego x. Próbowałem na wszystkie znane mi sposoby, ale jakieś głu
Paweł666:
ax
cx+1
=2
18 paź 09:21
Jerzy:
2
ax = 2(cx + 1) ⇔ ax = 2cx + 2 ⇔ ax − 2cx = 2 ⇔ x(a − 2c) = 2 ⇔ x =
a − 2c
18 paź 09:27
Paweł666:
Dzięki wielkie
18 paź 09:28