Wyznacz dziedzine funkji itp
Sebastian Porowski: Dzień dobry proszę o pomoc w rozwiązaniu nastepujących zadan kompletnie tego nie rozumiem
jedyen co umiem wykonać to zadanie 4
https://zapodaj.net/ed36d26ea1433.jpg.html
https://zapodaj.net/e3fa49604c638.jpg.html
Próbowałem również wykonać zadanie 6 i wychodzi mi : 4(−x)
4−3x
2−1=4x
4−3x
2 −1
więc funkcja jest parzysta bo f(x)=f(−x) czy jest to poprawnie zrobione ?
W piątek mam poprawę i chciałbym nauczyć się rozwiązywać zadania tego typu,od samego rana nad
nimi siedzie i próbuje coś obliczać ,postaram się efekty swojej pracy wrzucać na forum w celu
by sprawdzić czy poprawnie rozwiązuje te zadania.
18 paź 07:44
18 paź 08:00
Jerzy:
Wpisz zadanie, bo nie otwiera mi sie strona.
18 paź 08:02
18 paź 08:11
18 paź 08:12
Jerzy:
Zad 1)
x2 − 1 ≠ 0 ⇔ (x + 1)*(x − 1) ≠ 0 ⇔ x ≠ 1 i x ≠ −1
Df = R\{−1;1}
18 paź 08:15
Jerzy:
Zad 2)
| 1 | | 1 | |
| x + 1≥ 0 ⇔ |
| x ≥ −1 ⇔ x ≥ −3 |
| 3 | | 3 | |
D
f = {x ∊ R : x ≥ −3}
18 paź 08:17
Jerzy:

Aaa ... to jest jedno zadanie.
Czyli musi być : x > −3
Mamy jeszcze: 6 − 3x ≥ 0 ⇔ 6 ≥ 3x ⇔ x ≤ 2
Ostatecznie:
1) x ≠ −1 i x ≠ 1
2) x > −3
3) x ≤ 2
D
f: x ∊ (−3;−1) U (−1;1) U (1;2>
18 paź 08:24
Jerzy:
Teraz spróbuj sam Zad 1 z grupy I.
18 paź 08:25
Sebastian Porowski: 8−2x≥0
−2x≥−8 / (−2)
x≤4
x
2−4=0
x
2≠4 / pierwiastkuje
x≠2 lub x ≠(−2)
12 x + 1 ≥0
12 x ≥ −1 / *2
x≥−2
Df co tutaj powinienem wpisać

myślałem nad takim czymś : df x∊ R poza 2
18 paź 09:12
Sebastian Porowski: I mam jeszcze pytanie ≥ ten znak daje ponieważ pojawił się pierwiastek?
18 paź 09:13
Jerzy:

Po pierwsze: 8 − 2x > 0 ( nie mozemy dopuścić zera w mianowniku ) ⇔ 2x < 8 ⇔ x < 4
Po drugie: x
2 − 4 ≠ 0 ⇔ (x + 2)*(x − 2) ≠ 0 ⇔ x ≠ −2 i x ≠ 2 (a nie "lub",
bo to jest koniunkcja, a nie alternatywa no i nic tutaj nie pierwiastkujemy)
D
f : x ∊ (−2;2) U (2;4) ( patrz rysunek )
18 paź 09:25
Sebastian Porowski: Ok a czy mógłby Pan zweryfikować zadanie 6 czy wykonałem je poprawnie? Międzyczasie próbuje
ogarnąć zadanie 2 bądź 3
18 paź 09:31
Jerzy:
Nie widać zbyt dobrze, co jest po 4x4 ?
18 paź 09:36
Jerzy:
Już widzę.
Funkcja jest parzysta, jeżeli Dla dowonego x z dziedziny zachodzi: f(−x) = f(x)
Liczymy: f(−x) = 4(−x)4 −3(−x)2 − 1 = 4x4 − 3x2 − 1 = f(x) ( jest parzysta )
18 paź 09:39
Sebastian Porowski : moje rozwiązanie zadania 2
|x+1|−4≠0
x+1−4≠0
x≠3
df =R z wyjątkiem 3
co robić dalej w tej sytuacji ?
18 paź 09:55
Sebastian Porowski : Jak wyliczyć to miejsc e zerowe?chodzi o deltę?
18 paź 09:56
Jerzy:
|x+1| ≠ 4 ⇔ x + 1 ≠ 4 i x + 1 ≠ −4 ⇔ x ≠ 3 i x ≠ −5
18 paź 10:01
Sebastian Porowski : |x+1| ≠ 4 ⇔ x + 1 ≠ 4 i x + 1 ≠ −4 ⇔ x ≠ 3 i x ≠ −5 − to jest dziedzina
funkcji czy miejsca zerowe,mówiąc szczerze już się pogubiłem.
j
18 paź 10:04
Jerzy:
Miejsca zerowe:
6x − 2x2 = 0 ⇔ 2x(3 − x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 3 ( odpada, bo nie należy do dziedziny )
Jedyne miejsce zerowe: x = 0
18 paź 10:05
Sebastian Porowski : Dobra i wszystko jasne ,już nie mam więcej pytań idę rozwiązywać zadanie 3

Dziękuje za
pomoc.
18 paź 10:05
Jerzy:
Df = R\{−5;3}
18 paź 10:05