metoda indukcji
Ariel: udowodnic nierownosc
2n<n! dla n≥4
L=16 P=24 wiec nierownosc jest prwdziwa dla n=4
Musimu udowodnic ze
2n+1<(n+1)
2n+1= 2n*2<n!*2<n!(n+1)=(n+1)!
W ogole tego czerownego co autor zapisal nie rozumiem
18 paź 00:04
jc:
Mamy pokazać, że jeśli n>4 oraz 2n < n!, to 2n+1 <(n+1)!.
2 < n+1
2n < n!
Mnożysz stronami (wszystkie liczby są dodatnie).
2*2n < (n+1)n!
2*2n=2n+1, (n+1)n! = (n+1)!
2n+1 < (n+1)!
18 paź 07:34
kochanus_niepospolitus:
no to zapiszę to jeszcze raz, ale z komentarzami\
2n+1 = 2*2n < // korzystamy z założenia, że 2n < n! // < 2*n! =
= 2*n! < // jako że, 2<4 to // < 4*n! =
= 4*n! ≤ // jako, że sprawdzasz dla n≥4 // ≤ n*n! =
= n*n! < // oczywiście zachodzi: n < n+1 // < (n+1)*n! = (n+1)!
c.n.w.
oczywiście od razu można było zapisać 2n! < (n+1)n!
postanowiłem jednak podzielić to na etapy, tak abyś zrozumiał o co chodzi
18 paź 10:19
Ariel: Dziekuje . Wlasnie o to chodzilo
Rowniez dzieki jc
18 paź 10:32