3Silnia&6: b)
ta funkcja powstanie przez przesuniecie o 1 do gory funkcji wykladniczej 2
1−x
Przypomnij sobie jaki jest zbior wartosci funkcji wykladniczej i jaki wtedy bedzie zbior naszej
funkcji
odp. y > 1 ( ZW = (1,
∞))
| | x | |
a) Niech y oznacza zbior wartosci funkcji f(x) = |
| |
| | 1+x2 | |
| x | |
| = y ⇔ x = yx2 +y ⇔ y*x2 − x + y = 0 |
| 1+x2 | |
Zeby funkcja przyjela jakas wartosc musimy podac argument ( czyli x ), a zeby x istnialo to
rownanie kwadratowe
y*x
2 − x + y = 0 musi miec rozwiazania ( czyli Δ ≥ 0 )
Δ = 1 − 4y
2
Δ ≥ 0 ⇔ 1 − 4y
2 ≥ 0 ⇔ |2y| ≤ 1 ⇔ −1/2 ≤ y ≤ 1/2
odp. ZW = [−1/2; 1/2]
Sposob II
f(0) = 0
| | 1 | |
|x+ |
| | ≥ 2 ⇒−1/2 ≤ f(x) ≤ 1/2 |
| | x | |