Indukcja matematyczna
Ariel: Udowodnic wzory
n3<4n dla n≥1
dla n=1 mamy 1<4
Nierownosc jest prawdziwa
Sprawdzam dla nastepnej liczby naturalnej n+1
(n+1)3< 4(n+1)
n3+3n2+3n+1<4n+4
Tutaj schody
17 paź 23:36
Michał: Asymptotyczne tempo wzrostu w notacji O mówi, że n3 ma większą złożoność obliczeniową niż 4n
dla dużych liczb.
Zresztą, gdy weźmiemy dowolną liczbę większą od 2, przekonamy się, że twoje twierdzenie jest
błędne i to n3 > 4n.
n3 > 4n
n3 − 4n > 0
n(n2 − 4) > 0
n(n−2)(n+2) > 0
Więc n3 > 4n <=> n ∊ (−2; 0) ∪ (2; +∞)
Co odpowiada temu, że n3 > 4n dla n ≥ 3
18 paź 09:37
Ariel: Michal racja z tym zwrotem ale to mialobyc z indukcji
18 paź 10:07
kochanus_niepospolitus:
No i powinno być dla n≥3
no to masz
1) n = 3
33 = 27 > 12 = 4*3
2) n=k
k3 > 4k
3) n = k+1
(k+1)3 = k3 + 3k2 + 3k + 1 > // korzystając z (2) // > 4k + 3k2 + 3k + 1 =
= 4k + 3k2 + 3k + 1 > 4k + 3k2 + 3 + 1 = 4k + 4 + 3k2 > 4k + 4 = 4(k+1)
c.n.w.
18 paź 10:14
Ariel: dzieki kochanus−niepospolitus
Gdzie moge znalezc cos na temat dowodzenia tych nierownosci indukcja ?
18 paź 10:18
18 paź 10:23
Ariel: Ok .Skorzystam
18 paź 10:24