Planimetria
M.: Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego ABC , w którym |AC | = |BC |
Odcinek AD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne w taki sposób, że |AB | = |AD | =
|CD | . Oblicz miary kątów trójkąta ABC oraz długość promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie.
Z pierwszą częścią zadania nie mam problemu − kąy to 72, 72 i 36 stopni. Ale nie mam pomysłu
jak obliczyć długość promienia
17 paź 22:13
Eta:
Takich trójkątów o kątach 72,72,36 jest nieskończenie wiele
zatem aby wyznaczyć R musisz jeszcze mieć jakieś dane ?
17 paź 22:53
Eta:

z tw. sinusów
| | a | | b | |
2R= |
| lub 2R= |
| |
| | sin36o | | sin72o | |
17 paź 22:58