Prostokat
A: Prostokąt ma pole 20 cm2 I jeden bok 5 cm. Oblicz długość drugiego boku. Oblicz obwód.
17 paź 21:55
the foxi: P=ab
5b=20
b=4 cm
Obwód=2a+2b=2*5+2*4=10+8=18cm
17 paź 21:56
A: Nie rozumiem, skąd wziąłeś ab?
I co to znaczy a b P
Ktoś wytłumaczy
17 paź 21:58
the foxi: P = pole prostokąta
a, b = boki prostokąta
Jeden bok znamy − 5 cm, więc oznaczyłem go jako a.
Pole również znamy, 20 cm2, również podstawiłem do równania.
17 paź 22:00
Ariel: Pole prostokata rowna sie iloczynowi dlugosci dwoch przyleglych bokow
Zeby napisac P= a*b nalezy uprzednio sporzadzic rysunek prostokata z oznaczonymi na rysunku
odpowiednimi bokami przez a i b
17 paź 23:03